Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Koľko je u nás Rómov Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s Prešovskou univerzitou zverejnilo Atlas rómskych komunít. Jeho zmyslom je poskytnúť štátu, samospráve, ale aj mimovládnym organizáciám či odbornej verejnosti detailné informácie o rómskej menšine, aby bolo možné efektívne zacieliť riešenia jej situácie.

Na Slovensku žije podľa autorov Atlasu 402-tisíc Rómov, čo je asi 7,5 percenta obyvateľstva. Nezisťovali počet ľudí, ktorí sa za Rómov hlásia sami (tých bolo v sčítaní ľudu vyše stotisíc), kritériom autorov bolo, koho za Róma považuje jeho okolie. Z celkového počtu Rómov 53,5 percenta obýva 804 osád a get, kým ostatní žijú medzi väčšinovým obyvateľstvom. Najviac Rómov, vzhľadom na počet obyvateľstva, žije v okrese Kežmarok, kým v okresoch Tvrdošín, Námestovo a Bytča nežijú žiadni. Najviac koncentrovaní sú v Prešovskom a Košickom kraji a tiež na juhovýchode Banskobystrického kraja. Približne tretina pozemkov v osadách a getách je majetkovo nevyrovnaná.    
.lk

Prezident Andrej Kiska
má za sebou aj návštevu Poľska a Rakúska. V Poľsku zdôrazňoval potrebu silného spojenectva, v Rakúsku hovoril o boji proti korupcii.
Opoziční poslanci, zastúpení Danielom Lipšicom, doručili na Ústavný súd podanie, v ktorom žiadajú posúdiť súlad vzdelanostného cenzu pre starostov s Ústavou SR.
Šéf vojenskej tajnej služby Ľubomír Skuhra odmietol účasť agentov na prepade auta Toma Nicholsona v Poľsku. Nicholson to uviedol v diskusii s .týždňom na Pohode. Exminister obrany Galko chce v tejto veci podať trestné oznámenie.
Zomrel Ivan Kadlečík, významný literárny kritik a esejista, ktorý bol po roku 1970 odstavený z verejného života.
Pätnásť absolventov univerzít, pripravených medzinárodným tímom, bude na východe Slovenska učiť dva roky. Budú v lokalitách, kde pre chudobu hrozí deťom sociálne vylúčenie. Ide o aktivitu iniciatívy Teach for All.
Festival, kde sa premávajú zmanipulované masy ako v nacistickom Nemecku, ktoré sú vo vytržení z korporácií, konzumu a vojen. Tak vidí festival Pohoda poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Osobnosť: Peter Sagan/
Aj keď sa slovenskému cyklistovi zatiaľ na tohtoročnej Tour de France nepodarilo vyhrať žiadnu etapu (stav do piatku minulého týždňa) niekoľkokrát  bol druhý a s prehľadom kontroluje pozíciu lídra bodovacej súťaže. V záveroch etáp Saganovi chýba väčšia podpora jeho tímu.

Antiosobnosť: Andrej Kolesík/
Poslanec Smeru, známy svojimi hlbokými a originálnymi myšlienkami, bude náš parlament zastupovať na zahraničných konferenciách v Taliansku a v Gruzínsku. V  Batumi prednesie aj príspevok na tému: Zabezpečenie kontroly exekutívy v procese európskej integrácie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite