Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keď sa dnes povie steampunk, myslí sa zväčša jeho druhá vlna prezentovaná súčasníkmi, ktorí sa správajú, ako keby žili pred stodvadsiatimi rokmi. Galantní, trochu romantici, trochu dandy. Akoby ich skutočným domovom bolo storočie pary. K tomu vynálezy predznamenávajúce Turingov stroj, predkremíkové informačné technológie na mechanickej báze, symbolizovanej písacím a parným strojom. Aj na akési protodierne štítky by sa našlo miesto. Romantický odor oleja na mazanie piestov, objaviteľských výprav a sadzí. Budúcnosť, ktorá nikdy neprišla.

Steampunk je pôvodne parafráza cyberpunku, označujúca literárny subžáner, dnes jeden z dominantných žánrov fantastiky, aj keď je možné, že steampunker nič z toho nikdy neprečítal.
Steampunk akoby priamo nadväzoval na otca zakladateľa sci-fi, ignorujúc takmer sto rokov vývoja žánru. Veď je to taký upgradovaný Jules Verne. Návrat jeho poetiky, akurát podstatne temnejšej, a zasadenej do viktoriánskych parareálií. Hybrid Verna a H. G. Wellsa, náramne zábavná hračička.
Kto by pochyboval, z omylu ho vyvedie žijúci český žánrový velikán sci-fi a popularizátor Ondrěj Neff, dnes pokojne už klasik. Milovník a znalec vernoviek, autor monografie o Vernovi, ktorý už si za svoju kariéru vyskúšal hneď niekoľko fantastických žánrov a vždy to bol zážitok.
Čo robí Neff aktuálne? Píše steampunk. Vlastne nie, píše svoj vlastný subžáner – tzv. verneffovky, v rámci ktorých najprv aktualizačne prepísal diela majstra, a teraz pokračuje románovou trilógiou, v ktorej akoby dokončoval Vernov sen spojiť všetky svoje najvýraznejšie postavy v jednom príbehu. Taký extrakt, metapríbeh, čosi, čo je pre súčasný steampunk asi najpríznačnejšie. Dracula stretá Frankensteinovo monštrum na besiedke Oscara Wilda. Nie v Neffovi, ten je vyhradený vernovkám, ale princíp je rovnaký. Stretajú sa ozajstné i fiktívne postavy, ktoré sa dosiaľ mohli stretať iba v čitateľovej pamäti. Celá trilógia sa volá Tajemství pěti světadílů, prvý dosiaľ vydaný román z nej – Pán vzduchu je nielen veľký steampunk, ale i veľká literatúra. Ak dosiaľ steampunkeri steampunk vlastne nečítali, mali by začať. Filmy a seriály sú fajn, ale jediným skutočným domovom steampunku sú knižky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite