Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozumy Tomáša Uleja

.tomáš Ulej .časopis .lifestyle

Sú slová, ktoré významy vyjadrujú, komunikujú a potom tie, ktorých hlavných účelom je ich, naopak, zakryť. Similakrá, učili nás na teórii žurnalistiky. Z realitných slovníkov napríklad poznáme, že byt v tichej lokalite znamená, že je ďaleko od centra, útulný znamená, že je malý a „vhodné pre mladých aktívnych ľudí“ znamená najmä to, že je to vrchné poschodie, a nie je tam výťah.

Kolega Tomáš Bella si všimol, že ak niekoho novinár označí prívlastkom „známy“, väčšinou to znamená iba to, že sa obáva, že ho nikto nepozná. O známych ľuďoch nepotrebujeme hovoriť, že sú známi. Ja som zase v živote jedol niekoľko jedál, ktoré mali priamo v jedálnom lístku názov „niečo lahodnej chuti“ a môžem vám dosvedčiť, že boli všetko, len nie lahodné. Ak otvoríte noviny a v titulku je otázka, napríklad: „Má ten a ten herec milenku?“, väčšinou to znamená, že autor článku tiež nepozná odpoveď.
Samozrejme, sú aj jednoduchšie príklady: „zostaň sám sebou“ vám povie väčšinou ten, kto chce, aby ste sa práveže zmenili a „nič ma do toho nie je“ najmä ten, kto sa práve chystá do druhého zastarať. Máme „výzvy“ namiesto problémov, „feedback“ namiesto zdrbu, „nie práve najlepší“ keď hovoríme o mizerných veciach.
Začal som vo svojom okolí sledovať, ako ľudia pred vety, v ktorých chcú povedať niečo nepríjemné, začali pridávať – „popravde“. Autor akoby priamo priznával, že vety, ktoré nezačínajú s „popravde“ alebo „ak mám byť úprimný“, nie sú pravdivé?
A bol to Tomáš Janovic, kto si všimol, ako krásne znie v slovenčine výraz „vyhladiť“. Aké krásne je žiť v svete, kde môžete niekoho kompletne vyhladkať, nie?
Eufemizmy sú v niečom oveľa horšie ako hocijaké iné slová – hoci aj pejoratíva, alebo hrubé výrazy. Zvyknúť si počúvať prehnané, prisilné, alebo pritvrdé slová z vás môže nakoniec urobiť silnejšieho človeka.
Privyknúť na eufemizmy znamená podľahnúť sebaklamu. Teda, lepšie povedané – „nie tak celkom pravde“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite