Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Baywatch

.marián Kičinko .časopis .lifestyle

Červené plavky, nádherné telá a hrdinské skutky, to bol sen o povolaní plavčíka podľa vzoru amerického seriálu. Aká je realita pri slovenských bazénoch, na kúpaliskách a prírodných vodných plochách?

Veľmi pekné osoby v červených plavkách sa v spomalených záberoch neohrozene vrhajú do vody. Oranžové plaváky nestačia ich rýchlemu plaveckému tempu. Prestrih na bezvládne telo pod hladinou vody. Baywatch. Seriál, ktorý nás za dvanásť rokov svojej existencie poučil o najnovšom vývoji v oblasti plastickej chirurgie a ľuďom z Ostbloku ukázal, že metóda socialistického realizmu je nesmrteľná bez ohľadu na svetovú stranu. Pre tých najzraniteľnejších, deti, predstavoval seriál aj pomôcku pri výbere povolania. Áno, poniektorí sme si ako povolanie vybrali priamo byť Mitchom Buchannonom.

.plavčík, to neznie hrdo!
Málo vzletné označenie plavčík sa dá nahradiť vznešenejším – vodný záchranár. Štúdiu sa však nevyhnete. V Prešove, v Liptovskom Mikuláši a v Bratislave sú školiace strediská, s pomocou ktorých získate potrebný certifikát. Pri výbere rozhoduje plavecká zdatnosť, mali by ste trebárs byť schopní zaplávať 25 metrov pod vodou. Nároky na výzor, prekvapivo, nie sú žiadne.
Ak nastúpite do kurzu, zasiahne vás prvá rana. Určite si pamätáte z vody sa vynárajúce nádherné telá v plavkách odvážneho strihu. „Dobrý plavčík je suchý plavčík,“ povedia vám nekompromisne. Základom je prevencia, plavčík musí predvídať, nečakať, kým sa opitý človek dostane do vody a zastaviť ho už vopred. (Alkohol je najčastejšia príčina utopenia.) Do vody uteká plavčík, ktorý situáciu nezvládol.
Zaplaví vás aj kopec otravnej teórie. Máte dbať, aby všetci ľudia pred vstupom do bazéna prechádzali cez brodidlá. To vám vyčarí úsmev na tvári. Poniektorí ľudia sa pri brodidlách menia na akrobatov a za každú cenu sa snažia vyhnúť kontaktu s vodou. Po teórii nasleduje plavecká časť kurzu. Pri vstupe do bazéna zažijete prvý stret so slovenskou realitou, brodidlo tu síce je, no nie je v ňom žiadna voda. Napĺňa sa slovenské – aj vlk sa nažerie, aj ovca ostane celá.

.keď plavčík potrebuje psychológa
Dozvedáte sa prvýkrát o plavčíckom kastovníckom systéme. Najnižší stupeň je bronz – to je bazénový plavčík. Netuší, čo ho čaká, obzerá sa pred zrkadlom v červených plavkách. Prekvapivo,  kurz neobsahuje žiadne školenie psychológom. Ten by pomohol zvládať úškrny ľudí, keď uvidia záchranársky skok. Jeho úlohou je, aby hlava ostala nad vodou a vy ste mali prehľad o okolí. Pre neznalých rozhadzovanie rukami a kopanie nohami pri skoku pripomína gag z grotesky a poniektorí zauvažujú, či aj plavčík nepotrebuje pomoc. Psychológ by ho pripravil aj na realitu. Pred tabuľkou Zákaz skákania vám školopovinné deti pod dohľadom rodičov veselo skáču do vody. Zapískanie. Zákaz jedenia v blízkosti vody. Zapískanie. V šatách nesmiete do bazéna. Zapískanie. Poniektorí ľudia vás považujú za osobných asistentov a žiadajú o rozloženie ležadiel a slnečníkov. A keď si myslíte, že všetko zlé je za vami, príde postarší pán, ktorý vás požiada o natretie chrbta.

.opálený plavčík neexistuje
Navrávali ste si čosi o peknom opálení? Zabudnite na to! Správny plavčík je opálený podľa trička, ktoré má mať oblečené. Na chrbte má mať logo Slovenského červeného kríža a Vodnej záchrannej služby, aby ho ľudia ihneď spoznali. Zažijete potom školopovinné dieťa, ktoré si prečíta nápis na vašom chrbte a potom sa spýta otca: „Prečo tu nepracujú plavčíci? Kto ľudí zachráni, ak sa budú topiť?“
Stupeň striebro je vyššia kasta, jeho absolventi už môžu pracovať na otvorenej vode. Môžu začať skúšať opatrne pohadzovať plavákom presne podľa seriálu. Mimochodom, ľudia podľa neho volajú záchranársky plavák bejvoč. Ak chcete odlíšiť plavčíka so stupňom bronz od striebra, posaďte ho do člna. Bazénový plavčík začne pripomínať nočného motýľa, ktorý sa chaoticky nedokáže odtrhnúť od zdroja svetla. Najvtipnejšou disciplínou Majstrovstiev Slovenska Vodnej záchrannej služby je ovládanie veslice. Bazénoví plavci, ktorí v predchádzajúcich disciplínach suverénne dominovali, sa v člnoch zmenia na objekty, ktorých smer nedokáže určiť nikto.
Najsilnejší pocit plavčíka, ktorý sa prvýkrát pozrie z pláže na vodu, vás prekvapí. Cíti sa bezmocne. Ak máte pred sebou viac ako 30 ľudí, strácate prehľad. Ľudia sa chaoticky ponárajú a vy čakáte, či sa vynoria. Pokiaľ to nie je štrkovisko, viditeľnosť pod vodou je minimálna a vy tušíte, že ak ten človek pod vodou ostal, tak ho nájdete len s pomocou zázraku.„Pomóc!“ zaznie v tej chvíli. Aj by ste sa niekam rozbehli, no neviete kam. Pri druhom zvolaní zaregistrujete malého chlapca, ktorý sa takto hrá. Hra na topiaceho sa je blízka ľuďom každého veku. Nikto z nich však netuší, koľko strachu a stresu svojím výkrikom spôsobuje. Uzavrime to výchovnou otázkou – koľko takých pokrikov je potrebných, aby aj skutočné volanie o pomoc bolo odignorované?

.plavčík aj niečo robí?
Nemyslite si, že hlavná náplň práce plavčíka na otvorenej vode je záchrana topiacich sa. Najčastejším zásahom plavčíka je snaha o zastavenie auta, ktorého šofér sa rozhodol zaparkovať priamo na pláži, aby k vode nemusel nič nosiť. Na druhom mieste je vyberanie kliešťov. A v závese sú bizarnosti, ktoré sa pochopiť nedajú. „Vo vode je had, poďte ho chytiť.“ „Vo vode je zdochnutá ryba, poďte ju vyloviť.“
Červený kríž je pre ľudí často mätúci. Okrem drobných poranení prídu za vami aj ľudia so žiadosťou o zošitie väčšej rany, o pichnutie injekcie či predpísanie liekov. Najzvláštnejší v tejto kategórii bol prípad muža, ktorý z brehu skočil hlavičku do vody a rozťal si hlavu tak, že tvár mal celú zaliatu krvou a desil ostatných kúpajúcich. Ranu mal naozaj veľkú a žiadalo si to zošitie chirurgom. Muž pracoval v Írsku a neplatil si u nás zdravotné poistenie. Po vydezinfikovaní rany odmietol ísť do nemocnice, pokračoval v kúpaní a až do večera sa liečil alkoholom.
Nasleduje sekcia extrémnych bizarností. Zažijete aj žiadosti o ruku priamo z vody. Kúpajúcich v pršiplášti. Dovolenkárov, ktorí si ohradia svoj stan a vyvesia americkú zástavu. Ak sa im prihovoríte po anglicky, prekvapí vás ich slovenčina. Najbizarnejší v zbierke je však muž v neopréne, ktorý sa jedného rána brodil vodou so zvláštnym prístrojom. Vysvitlo, že prístroj je detektor kovov a muž takýmto spôsobom obchádzal brehy jazier a lovil zlaté a strieborné predmety. Celkom dobre sa mu darilo, dôkazom boli zlaté prstene na prstoch jeho ženy.
Ak zafúka silnejšie vietor od brehu, skúsený plavčík spozornie. Do vody sa dostávajú nafukovacie lopty, kolesá, matrace. A do akcie vstupujú ich amatérski záchrancovia. Predmet v hodnote pár eur sa pomaly vzďaľuje od brehu a záchranca pláva tvrdohlavo za ním. Odrazu zistí, že predmet je stále priďaleko, no zároveň aj breh. Naozaj sa oplatí umrieť pre tri eurá?

.keď koniec je koncom
Raz, možno dvakrát za sezónu zaznie ozajstný krik o pomoc. Ten spoznáte okamžite. Často ani nestihne zaznieť, lebo topiaci sa klesne pod hladinu. V tej chvíli sa rozhoduje o vašich nočných morách. Svet sa príšerne spomalí a vy sa snažíte paniku zastaviť činnosťou. Dúfate, že kým doveslujete na miesto, bude ešte topiaci sa nad hladinou. Ak sa ide do vody, rozhoduje viditeľnosť pod ňou a  šťastie. Ak máte šťastie, ste hrdina, skúsený plavčík má takýchto historiek niekoľko. Ak šťastie nemáte, máte svojho mŕtveho. Už ste niekedy rozdýchavali telo, o ktorom tušíte, že je mŕtve?
A možno v tej chvíli, keď máte pomôcť, sa o sebe dozviete, že ste zbabelec a stuhnuto stojíte na mieste. Viete, ako vyzerajú oči malého chlapca, ktorého vietor odfúkol na otvorenú vodu a on sa kŕčovito drží nafukovačky? Aký je to pocit prísť ráno na pláž, pri vode nájsť pár šľapiek a vo vode žiadneho kúpajúceho?

.hrdinovia neexistujú, ostali sme len my
Teraz by mala nasledovať pasáž plná hrdinských záchranárskych skutkov. Hrdinskými skutkami sa však problémy začínajú. Neplavec sa topí len málokedy, ten sa drží opatrne pri brehu a dáva na seba pozor. Častými topiacimi sa sú prekvapivo ľudia, ktorí plávať vedia a snažia sa o tom presvedčiť aj ostatných. Výzvami sú pre nich ostrovčeky, bóje, člny, nafukovacie matrace. S odvahou sa pustia do plávania a každým tempom očakávajú, že už budú pri cieli. Ak zle odhadnú svoje sily, nastávajú problémy a potrebujú pomoc.
V tejto chvíli okamžite zabudnite na Baywatch a nesnažte sa napozerané scény zrealizovať v praxi. Než sa rozbehnete, pripomeňte si slovenské ľudové záchranárske pravidlo – topiaci sa aj slamky chytá. Neustále na to myslite, keď sa budete k nemu približovať. Ideálne by bolo, ak by ste so sebou mali nejaký predmet, ktorého sa topiaci môže chytiť, upokojiť sa a vy sa s ním nedostanete do priameho kontaktu. Ak ste situáciu podcenili a dostali ste sa do zovretia topiaceho, budete prekvapení silou ľudí bojujúcich o prežitie.  Začnete sa topiť dvaja. Stali sa prípady, keď pud sebazáchovy topiaceho sa bol silnejší, utopil zachraňujúceho a sám nakoniec prežil. Aj skúsený plavčík bude mať v takej situácii problém, s námahou si bude spomínať na záchranárske chvaty a ľutovať, že počas kurzu nedával lepší pozor. Máte ešte jednu možnosť. Dosť prekvapivú, ale účinnú. Ponorte sa ešte viac. Ak budete klesať pod hladinu, topiaci sa bude snažiť automaticky dostať nahor a pustí vás.

.keď sa potápa manželstvo
Pre plavčíka je niekedy nebezpečná aj pomoc okolia. Musíte dávať pozor na nestrážený čln, ak z neho skočíte do vody pomáhať topiacemu. Môže sa vám stať, že neznámy plavec medzitým vlezie do člna a snaží sa pomôcť. Keďže čln nevie ovládať, veslom vás takmer omráči a nakoniec je urazený, ak ho odtiaľ vyháňate. Realita predbieha fantáziu seriálového scenáristu. Žena, ktorú ste pred chvíľou ošetrovali, lebo odpadla z dehydratácie, sa okamžite vyberie k vode zaplávať si a v tej chvíli sú ohrození všetci ostatní kúpajúci, lebo od strachu od nej neviete odtrhnúť zrak. A čo na to jej manžel, ktorý ju z brehu pokojne sleduje? Len kývne plecom.
Minulý rok sa na Slovensku utopilo 144 ľudí. Azda ich bude tento rok menej.
.autor je stredoškolský učiteľ. Cez leto pracuje ako plavčík na Vinianskom jazere.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite