Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Čo sa to tu vlastne deje? Stretnúť človeka, ktorý drží slovo, dá sa mu veriť, nemyslí iba na svoj záujem a prospech, pestuje a kultivuje vzťahy, je naozaj vzácnosť. Poctivý remeselník, partner, spolupracovník... profík, dôveryhodný... A bude horšie. Však ste už počuli o negatívnej slučke spätnej väzby – čím je niečoho menej, tým je toho menej. Odborníci na demografiu by vedeli rozprávať. Najmä však umelci a ľudia s mimoriadnou senzitivitou pre „ducha doby“, čiže žalostná menšina.

Boli by sme takí aj v menej individualizovanej, menej konzumnej a menej súťaživej spoločnosti? Alebo že by to boli iba dozvuky postkomunistickej morálky, ktoré odznejú, až vymrú tie dve „otroctvom zasiahnuté“ generácie? Možno to však takto nejako bolo vždy – svetlo, tma, dobré, zlé, kladné, záporné...Aj okuliare, cez ktoré vnímame svet, má každý svoje. Najradšej sa sťažujeme na druhých a v blbej nálade hádžeme do urien hlasy pre bláznivých populistov a nezmyselné sľuby.
Počas totalitných režimov fičala viera vo všadeprítomnú vládu systému. Po novembri 1989 stúpla cena mimoriadne podnikavých a kreatívnych jednotlivcov. Dnes cítime, že sa k slovu dostávajú malé a pružné komunity. Konečne!
Napríklad: Sledujem už takmer rok, ako sa rodí spoločenstvo ľudí, ktorí pripravujú Vrba Wetzler Memorial – peší pochod z Oswienčimu do Žiliny po trase úteku dvoch mladých mužov v apríli 1944, aby podali svetu správu a vyvolali akciu, ktorá zastaví vyvražďovanie ľudí v plynových komorách tohto koncentračného tábora. Tento projekt dal dohromady kresťanov, židov... aj ľudí sekulárnych. Zapojili sa ICEJ (Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem), redakcia .týždňa, žilinský Klub Stanica – Zárečie, Nadácia Milana Šimečku, Historický ústav Slovenskej akadémie vied, Múzeum Rómskej kultúry z Brna, The Institute of Education University of London, Holocaust Memorial Trust, Wiener Library, museum YadVashem z Izraela, Osvienčimské museum, múzeum vo Wannsee… Jednotlivci, rodiny, inštitúcie, ľudia z náboženských obcí, záujmových spoločenstiev, Slováci, Česi, Poliaci, Maďari, Nemci, Briti, Američania... ľudia rozmanitých politických presvedčení. Ich svety, a vzťahy sa v akcii utvárajú, prelínajú, prepletajú, upevňujú. Podobných tematicky a záujmovo zameraných komunít existuje nepreberne. Však si nájdite, alebo založte tú svoju. O tejto konkrétnej,ku ktorej sa môžete pridať, sa dozviete viacna adrese www.icej.cz, alebo napíšte na icej@ecn.cz.Pilotný pochod nás čaká v auguste 2014 a v apríli 2015 opäť vyrazíme na trasu. Zakladáme tradíciu.  
Hovorí sa, že v istom veku, keď ráno vstanete z postele a nič vás nebolí, ste po smrti. Možno tiež povedať, že keď večer vliezate do postele a zdá sa vám, že cez deň sa nič neudialo, ste sociálne mŕtvi. A pritom stačí tak málo. Napokon, popri  negatívnej slučke spätnej väzby existuje aj pozitívna – čím je niečoho viac, tým je toho viac. Platí to aj pre láskavé, empatické, statočné a múdre skutky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite