Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Odplata? Izrael zažíva ťažké a smutné dni. Začiatkom minulého týždňa boli objavené telá troch izraelských tínedžerov, ktorých uniesli ešte 12. júna. Mladíci boli zavraždení a podozrenie padlo na hnutie Hamás. To sa k zodpovednosti za zločin neprihlásilo, ale verejne ho schválilo. Hamás sa únosov i vrážd dopustil už v minulosti.

Potom v stredu došlo k ďalšej tragédii – niekto uniesol a zavraždil palestínskeho tínedžera a podľa Palestínčanov je to odplata židovských extrémistov. Vraždu palestínskeho chlapca odsúdil  izraelský premiér Benjamin Netanjahu a sľúbil, že páchatelia budú potrestaní. „Nepoznáme ich motívy ani totožnosť, ale zistíme to. Páchateľov odporného zločinu, bez ohľadu na to, kto sú, dostaneme pred spravodlivosť. Vraždy, nepokoje, podnecovanie k násiliu a branie spravodlivosti do vlastných rúk nemajú v našej demokracii miesto,“ povedal. Nepodarilo sa mu však upokojiť situáciu. V piatok pred pohrebom chlapca prebehli zrážky niekoľkých stoviek palestínskych demonštrantov s izraelskou políciou.
.mg

Brazílske mesto Belo Horizonte, ktoré hostí futbalové majstrovstvá, zažilo šok. Zrútil sa nadjazd a zasypal autá a autobus. Najmenej dvaja ľudia zahynuli, 20 utrpelo zranenia. Príčinou bola nedbanlivosť a prirýchle tempo stavebných prác, ktoré sa aj tak nedokončili.
Prezident kurdského autonómneho regiónu v Iraku požiadal regionálny parlament, aby pripravil referendum o nezávislosti Kurdov. Päťmiliónová kurdská menšina v Iraku nedôveruje centrálnej vláde.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko kritizoval neschopnosť vlády zásobovať ozbrojené sily, menoval nového ministra obrany a oznámil, že vybuduje „armádu... ktorá je schopná bojovať a víťaziť.“
Baktérie antraxu sa podľa maďarských úradov našli v mäse dvoch zvierat, zabitých na farme v Tiszafürede. Päť ľudí bolo hospitalizovaných pre podozrenie z nákazy.
Ruský prezident Vladimír Putin zaslal prezidentovi USA blahoželanie k Dňu nezávislosti a vyjadril nádej, že vzťahy medzi USA a Ruskom sa budú rozvíjať na báze pragmatizmu napriek nezhodám.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka v telefonáte s americkým prezidentom Obamom zdôraznila, že treba ďalej vyvíjať tlak na Rusko, aby ukrajinskú krízu pomohlo vyriešiť, inak mu hrozia ekonomické sankcie. Pritvrdenie Merkelovej rétoriky voči Rusku môže byť pre vyriešenie krízy kľúčové.

Antiosobnosť: Rolf Harris/
Bývalá hviezda (nielen) detských televíznych programov na BBC, dnes 84-ročný rodený Austrálčan Harris, dostal za obťažovanie detí a mladistvých päť rokov a deväť mesiacov. Harris bol dlho uznávanou stálicou britskej kultúry.

Citát/
Tonya Lee, obeť Rolfa Harrisa: „Vzal mi pocit, že môžem byť ešte niekedy normálna, že si zaslúžim byť šťastná.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite