Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Iba jedna Prezident Andrej Kiska odmietol s výnimkou jednej sudkyne všetky návrhy na ústavných sudcov, ktoré mu schválila parlamentná väčšina Smeru. Za sudkyňu Ústavného súdu Kiska vymenuje len doterajšiu sudkyňu Najvyššieho súdu Janu Baricovu, ktorú navrhol Štefan Harabin. Na ostatných kandidátoch prezidentovi prekážalo, že sa v ich prípade nedá potvrdiť, že by sa doteraz „objektívne preukázateľným spôsobom prakticky či teoreticky venovali ústavnému súdnictvu a ústavnému právu.“

Kiska zároveň vyzval parlament, aby mu predložil štyroch nových kandidátov, z ktorých vyberie chýbajúcich dvoch ústavných sudcov. Predseda parlamentu Pavol Paška to však odmietol a prezidenta kritizoval. Vraj „nenaplnil znenie Ústavy v článku, podľa ktorého zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov.“ Okrem Baricovej boli na parlamentnom zozname ešte sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát, predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová, košickí krajskí sudcovia Imrich Volkai a Juraj Sopoliga a notár Miroslav Ďuriš.
.jm

Čaplovič a Malatinský
podali po rozhovore s premiérom demisiu. Ministrom školstva sa stal bývalý štátny tajomník ministerstva financií a čerstvý podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Do kresla ministra hospodárstva si sadol Pavol Pavlis (Smer), ktorý na tomto ministerstve pôsobil ako štátny tajomník.
Prezident Kiska minulý týždeň otvoril najväčšiu tohtoročnú výstavu v Slovenskej národnej galérii pod názvom Dve krajiny. Obraz Slovenska: 19. storočie x súčasnosť.
Po zasadnutí republikovej rady NOVA sa zmenili podpredsedovia strany – z vedenia vypadli liberáli a v NOVE zanikla aj liberálna frakcia. Jozef Kollár to označil za silové a nedemokratické. Lipšic vyhlásil, že liberáli u nich majú priestor aj naďalej, ale nepôjde už o zväzok ideologických skupín. „Mohol to byť dobrý zámer, ale bola to chyba,“ vyhlásil o spojení Lipšic.
Úrad vlády sa zaoberal listom od košického učiteľa Ota Žarnaya, ktorý dostal výpoveď, keď upozornil na čudné platby školy. Jeho list bol postúpený Národnej kriminálnej agentúre.

Osobnosť: Michal Vondrka/
Český hokejový útočník a kľúčový hráč Slovana Bratislava predĺžil s týmto klubom zmluvu o ďalší rok. Do Bratislavy prišiel zo Slávie Praha a hral aj za českú reprezentáciu na MS v Minsku. Ešte na jar Vondrka vedenie Slovana kritizoval pre meškajúce platy.

Antiosobnosť: Ivetta Macejková/
Predsedníčka Ústavného súdu SR odovzdala prezidentovi Andrejovi Kiskovi štátne vyznamenania až vo štvrtok minulý týždeň, hoci tak mala urobiť počas inaugurácie 15. júna. Hlave štátu patria podľa zákona najvyššie štátne vyznamenania.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite