Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .týždeň v ekonomike

Dňa 25. júna 2014 sa na generálnej audiencii vo Vatikáne stretol arcibiskup Róbert Bezák s pápežom Františkom. Arcibiskup Bezák povedal Svätému Otcovi, že mu poslal viacero listov prostredníctvom kardinálov a ľudí, ktorí majú k nemu priamy prístup, ale nedostal žiadnu odpoveď. Pápež František mu odvetil: „Ja som žiadny list od vás nedostal“.

V tlačených správach slovenskej redakcie Rádia Vatikán bola informácia o tejto audiencii. Podľa správy Košičania odovzdali Svätému Otcovi dar, z dreva vyrezávaného anjela. Prítomní boli primátor Raši, arcibiskup Bober, veľvyslanec Sopko. Správa však pokračuje, že „na generálnej audiencii bol prítomný aj emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák“.
Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska vydala túto správu o generálnej audiencii, ale o Bezákovi tam už nebolo ani slovo. Bezák zmizol zo správy TK KBS ako kedysi Clementis z pamätnej fotografie s Gottwaldom z februára 1948.
Vyzerá to tak, že svet riadia ľudia s úradníckym duchom. Povolanie úradníka môže znamenať existenčnú i kariérnu istotu. Je to v poriadku, pokiaľ úradníci nedostanú chuť vládnuť a „riadiť dejiny“. Vtedy sa charizmatické osobnosti dostávajú do nezmieriteľného zápasu s prostredím byrokratických istôt.
Vatikánski úradníci akoby nepotrebovali pápeža, oni najlepšie vedia, čo treba robiť, aký list mu treba ukázať a aký zatajiť. A TK KBS si akoby neuvedomuje, že správa o arcibiskupovi Bezákovi a Svätom Otcovi prešla na Slovensku všetkými agentúrami – teda okrem agentúry konferencie našich biskupov. Takto sa na Slovensku napĺňajú slová pápeža Benedikta XVI. z novembra 2012, aby slovenská cirkev sprevádzala svojho spolubrata „modlitbou, v pravde a so záujmom“.
Svet úradníckeho, zabezpečeného myslenia zasiahol dnes nielen cirkev, ale celú západnú civilizáciu. Hovorí sa tomu „politická korektnosť“. Niekde už nerozoznať lídra od úradníka. Chcem v tejto chvíli poprosiť protestantov, pravoslávnych, židov i ateistov, aby sa modlili za nášho katolíckeho pápeža Františka. Jeho aktuálny zápas sa týka nás všetkých.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite