Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Crowdfunding čiže kolektívne financovanie je úžasná vec. Nielen preto, že vďaka nemu nakoniec môžu vzniknúť veci, ktoré by inak nevznikli, ale najmä preto, ako veľmi sa môžu prečistiť vzťahy medzi tvorcami, investormi a potenciálnymi zákazníkmi. Konečne totiž môže platiť, že zákazník má pravdu naozaj vždy, nielen na konci, keď už je hotovo a posledné, čo zostáva, je vec predať, ale hneď od začiatku, keď ešte vec nie je, len idea. Nápad, projekt, sen.

Niet peňazí na realizáciu? Nevadí, zložíme sa! Ak nás bude dosť, vec vznikne, a bude naozaj aj naša. Vďaka crowdfundingu už vznikli úžasné diela, najmä vďaka dôvere, ktorá je v pozadí. Veríme si, že náš projekt bude mať úspech, preto sa uchádzame o peniaze a spolu s nimi o dôveru. Princípom je získať ju a nesklamať a funguje to, hoci tých naozaj realizovaných crowdfundingových kampaní je stále podstatne menej, ako tých nerealizovaných.
Najúžasnejšie na crowdfundingu je to, že prináša benefity nielen ľuďom, ktorí na ňom priamo participujú, ale vlastne aj tým, ktorí by sa aj zapojili, ale nezapoja sa, lebo neveria. Ani projektu, ani sebe a vôbec, prieči sa im platiť vopred. Keď sa ale dielo nakoniec podarí, radi zaň zaplatia. V konečnom dôsledku si dielo môžu užiť ľudia, ktorí o ňom ani len netušili.
Vynikajúcim príkladom je znovu vydaný komiks Sin City Franka Millera, ktorý sa v prvom českom vydaní začal objavovať v jednotlivých knihách od roku 1999. Sin City je komiksové opus magnum s výrazným presahom do mainstreamu. Nielen kvôli filmu, ktorého pokračovania sa dočkáme na jeseň, ale hlavne kvôli tomu, že Sin City je ten komiks, ktorý vedľa Mausa Arta Spiegelmana pomáhal rehabilitovať tento umelecký druh aj tam, kde sa naň pozerali zvrchu. A práve vďaka crowdfundingu vychádza teraz všetkých sedem dielov Sin City znova v jednej veľkej knihe ako Kurva velký Sin City. Koľko sa ho na voľnom trhu predá, to je vlastne jedno, už ho zaplatili fanúšikovia, ktorí si ho objednali vopred.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite