Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Čipsy z cvrčkov
Tým, že jedného dňa príde apokalypsa a ľudstvo nebude mať čo jesť, nás strašia rôzni ekopesimisti už odnepamäti. Jedným dychom s potravinovou krízou sa často skloňuje aj naša záchrana v podobe hmyzu ako zdroja bielkovín, ktorý nie je taký náročný na chov, stravu a vodu, ako napríklad kravy. Niektoré národy majú hmyz vo svojej strave odjakživa ako delikatesu, ale my to pred konzumáciou potrebujeme nejako zaobaliť. A tak startup troch absolventiek Harvardu Six Foods vytvoril Chirpsy – čipsy zo svrčkov. Prírodné, bez glutamánu, nízkotučné. Namiesto zemiakov alebo kukurice sú však zo zmesi pomletých bôbov, ryže a prášku z pečených svrčkov. Balíček čipsov má vraj viac bielkovín ako vajíčko. V ponuke sú tri príchute – morská soľ, BBQ a čedar. Tri balíčky sa dajú predobjednať za 15,99 dolára, v októbri ich máte doma.

TREBA SA SCHLADIŤ: Mrazená pivová pena
V Japonsku je mrazená pivová pena hit už od roku 2012, keď jeden zo špičkových japonských producentov, firma Kirin, otvoril špeciálne záhradné pivárne so strojmi s patentovanou technológiou Frozen Beer Slushie Maker. Japonci radi pijú pivo veľmi, veľmi studené a nadšenci mrazenej penovej čiapočky na svojom pive chceli mať rovnakú aj doma. A tak si za 150 dolárov môžu teraz objednať malý domáci prístroj na výrobu peny. Ľadová penová čiapočka sa na pivo načapuje podobne, ako kedysi u nás strojová zmrzlina, aj pena drží veľmi podobný tvar. Podľa výrobcu pena údajne udrží pivo aj na priamom slnku až tridsať minút studené. Ak si prístroj objednáte cez internet, dodajú vám ho s návodom len v japončine, ale vraj to nevadí, lebo obsluha je veľmi jednoduchá.

TREBA VYMENIŤ: Svet japonských bábik
Ak vás nezaujal najnovší výkrik japonskej pivnej módy, možno si radšej pozriete zaujímavú výstavu tradičných japonských bábik, ktorá bude otvorená od piatku v SNM v Bratislave a ktorá predstaví sedemdesiat najtypickejších japonských bábik. Tie boli v Japonsku súčasťou každodenného života už odnepamäti. Odrážajú v sebe zvyky a túžby svojich obyvateľov, nesú pečať rôznej regionálnej príslušnosti a v priebehu storočí sa vyvinuli do rozmanitých foriem. Bábiky zároveň slúžia ako výkladná skriňa japonských remeselných zručností, ktoré možno badať napríklad na použitých textíliách a odevoch. Výstava sa koná v rámci roku 2014 – roku výmen medzi Japonskom a krajinami V4. Veľvyslancom dobrej vôle za Slovensko je profesor Vladimír Bužek, japonskou veľvyslankyňou sa stala klaviristka a herečka Nao Macušita.

TREBA SA ROZHODNÚŤ: Púť, folklór, šport či inšpirácie?
O folklórnom festivale Východná sa za socializmu pošepkávalo, že ho komunisti v päťdesiatych rokoch naschvál stanovili na prvý júlový víkend, aby kolidoval s veľkou Levočskou púťou a aby od nej odlákal pozornosť. A tak majú šesťdesiat rokov veriaci-folkloristi každoročnú dilemu, čomu dať prednosť. A aby toho nebolo málo, medzitým sa ponuka programov na prvý júlový týždeň rozrástla o mnohé ďalšie zaujímavé podujatia. Len tak, bez nároku na úplnosť,  spomeňme Cyrilometodské dni v Terchovej, festival židovskej kultúry Mazal tov! v Košiciach, Goral maratón na beskydskom trojmedzí Poľska, Česka a Slovenska, festival Divokej vody v Čunove a aby toho nebolo málo, tak ešte sa v SND v Bratislave uskutoční podujatie TEDxBratislava s množstvom inšpiratívnych prednášok a myšlienok hodných šírenia. Naozaj ťažké rozhodovanie, kam ísť!

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Africká odpoveď na magický realizmus
Film Soul Boy (2010), nakrútený v koprodukcii Nemecka a Kene, je výsledkom unikátneho workshopu, v ktorom sa spojili európske produkčné možnosti s africkým talentom, pričom na jeho réžii vedľa režisérky Hawy Essuman participoval aj rešpektovaný nemecký režisér svetového formátu Tom Tykwer. Soul Boy je akoby africkou filmovou odpoveďou na magický realizmus a fantasy. V centre príbehu stojí pubertálny chlapec, prežívajúci v Nairobskom slame, ktorý sa vedno s priateľkou snaží zachrániť dušu svojho otca. Tú mu totiž vzala miestna čarodejnica. Aby sa duša vrátila k otcovi, chlapec a dievča musia splniť šesť náročných úloh. Soul Boy je drsný a zároveň veľmi poetický film, v ktorom sa prelína krutá realita s oslobodzujúcou fantáziou. Streda, 2. júla 2014, Dvojka, 21.00. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite