Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nástrahy dokonalej existencie

.iva Mrvová .časopis .lifestyle

Šnorchlujete v útrobách Mariánskej priekopy, listujete kníhkupectvami, v ruských voľbách ste trhli Putina a včera našli malajzijský Boeing. Dokonalý a plnohodnotný život? Takmer. Nebyť syndrómu zvaného FOMO.

Je skvelé žiť naplno. Nespočetné množstvo zážitkových alternatív dneška je benefit, ktorý ešte pred pár dekádami podobne nefungoval. Všetky štyri svetové strany sú otvorené, možnosť poznávať, zažiť a vidieť leží odovzdane pri nohách. To však okrem nebeských možností prináša i koncentrovanú úzkosť. Akým smerom sa vybrať? Čo zažiť skôr? Zatiaľ, čo robíte jedno, druhé vám uniká. Z úzkosti sa vyvinul syndróm, nazýva sa FOMO a je to top populačná diagnóza virtuálneho dneška.

.konfrontačný rituál
Syndróm FOMO, ako sa mu skratkovite vraví, teda „fear of missing out“, by v materčine znel asi ako strach z premárnenej príležitosti, obava, že niečo prehliadnete, že stojíte mimo sociálnej interakcie a všetko vám systematicky uniká. Žiť s ním nie je jednoduché. Prichádza hocikedy. Budí vás v noci, aby vás upozornil, že vám svet tam vonku uniká, zatiaľ čo vy doma driemete v bodkovanom pyžame. Vie sa ozvať aj počas slnečného výstupu na Gerlach plného magických výhľadov. Vždy sa dá žiť zaujímavejšie, plnohodnotnejšie a vábivejšie a FOMO vás na to rád upozorní. Syndróm existuje už dlho, ale posledných pár rokov získal na sile. Prekvitá najmä na facebooku, kde je konfrontácia životov dennodenná a vizuálne príťažlivo dokumentovaná. Silnie v momente, keď scanujete statusy naprieč vašim friendlistom. Jedni krstia, druhí svadbujú, tretí sa pýši nablýskaným autom a ten ďalší má nový zostrih. FOMO zaklope a vy sa zrazu vďaka nemu pristihnete, že ste nielen bez auta, partnera a detí, ale navyše aj s pridlhou ofinou.
Pokročilý stav syndrómu motivuje budovať osobné informačné impérium. V snahe zabrániť, aby vám čokoľvek uniklo, staviate okolo seba hrádzu technologických zariadení. Telefón je vrastený do ruky, notebook leží na kolenách, v pozadí šumí rádio a váš tablet práve ohlásil novú notifikáciu. „Sme vždy tam, kde sa niečo deje,“ kričí známa slovenská komerčná televízia a vy túžite kričať spolu s ňou. FOMO vás núti sledovať všetko a nepretržite. Túžite byť Helenou Mezenskou, ovládať teleport a pokrývať všetky miesta gradujúceho diania súčasne. Vypínate rácio a hľadíte na obrazovky pokryté obrázkami zo zasneženého Kilimandžára, korunovácie nového kráľa, selfie hlavy z Veľkonočného ostrova či videa žraločej plutvy spoza surfu. A cítite sa mizerne.

.oáza životného nepokoja
Nie je prekvapujúce, že FOMO masívne zasahuje najmä mladú generáciu. Práve tá rada trávi svoju živú existenciu cez virtuálne kontá. Nejde pritom o rizikových adolescentov. Najviac zaťažení syndrómom sú podľa odborníkov paradoxne ľudia v rozmedzí 18 až 33 rokov, u ktorých sa už ráta s prítomnosťou rozvinutej racionality. Dnešná mladá generácia s nebeskými cestovateľskými a zážitkovými možnosťami, ktorá si  Železnú oponu predstavuje približne ako Stenu v Hre o tróny, môže mať aj pri malej osobnej snahe o bohaté zážitky poľahky postarané. Koncentrát ponúkaných alternatív vrcholí najmä na sociálnych sieťach, kde si mnohí chodia po životnú inšpiráciu. V zhluku možností sa tak ocitajú v chaose a bezprostrednej úzkosti. Úspech je nablýskanou charakteristikou dneška. Ak ho nemáte, je to len vaša chyba a mali by ste zvážiť ďalšie jestvovanie.
Snaha zabodovať, vzájomné porovnávanie, nepretržitá tvorba osobného imidžu a túžba po obľúbenosti naprieč planétou sú pre vznik FOMO dokonalé podmienky. Virtuálna konfrontácia prežívaných životov a úspechov, možnosť merať osobné renomé cez počet lajkov a followerov nás núti kráčať vpred. FOMO je zrýchľovač z CERN-u, ktorý vám nedovolí ani na chvíľu zastať a v pokoji vnímať okolitý svet. Bežíte ďalej, aby vám niečo zaujímavejšie inde neuniklo. Zúfalo túžite byť všade ako plagáty predvolebných kampaní. Flirtujete s Maštalírom, no v neďalekom dave zazriete Koleníka. „Je to pocit, že trávnik je zelenší na druhom konci,“ vysvetľuje psychoterapeutka Philippa Perry.

.zvoľnite a zhlboka dýchajte
Žijeme vo virtuálnej dobe, kde sa darí aj virtuálnym nákazám. FOMO je jednou z nich. Kontrolujete mobil náhodným cápaním po nočnom stolíku pred siedmou hodinou ráno? Odkopávate sa v noci rozrušene pri pohľade na kamarátkinu fotku z večere s Rytmusom? Ste nervózni z pocitu, že stojíte doma pri okne a život tam vonku vám uteká? Že zatiaľ čo vy sedíte pri televíznych novinách s osemnástimi reklamami a nulovou informačnou hodnotou, váš sused na záhrade s priateľmi griluje oryxa juhoafrického?
Málokto zdravý informuje svet o tom, ako si ráno umyl zuby a aký belostný odtieň pri tom dosiahol. Zvoľnite, posaďte sa a zhlboka dýchajte. Je samozrejmé, že FOMO nezrkadlí realitu, že ľudia trávia čas zväčša staticky posadení v práci, že na Kilimandžáre boli raz, doteraz to splácajú a od žraločej plutvy sa pravidelne pred spaním modlia dvakrát celý ruženec. Sociálne siete sú rizikový faktor, ktorý realitu modeluje a ploští. Pozor na bujnejúci syndróm si musia dávať najmä slabšie povahy so sklonom k testosterónovej samoľúbosti. Na stránke www.ratemyfomo.com sa môžete okamžite ubezpečiť, ako dlho potrebujete byť offline. Hoďte potom informačný status.  
.autorka je absolventka Mediálneho kurzu .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite