Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ľúbiť svoju prácu

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Ak vaša radosť z práce vyprchala tak rýchlo ako nadšenie z úspešného prijímacieho pohovoru, v júli vám prinášame tipy na malé zmeny, po ktorých budete svoju prácu ľúbiť úprimne nielen počas dovolenky a cez víkendy.

Multiinštrumentalista, textár a spevák Stephen Stills spieva: „if you can't be with the one you love, love the one you're with“ čiže „ak nemôžeš byť s tou, ktorú miluješ, miluj tú, s ktorou si“. Je to drsná veta, idealistom a romantikom sa iste nepáči. Ale ak ide o prácu a vy ste v situácii, že ju nemôžete zmeniť, nie je lepšie naučiť sa ju milovať?

.treba mať správny pomer
Poznám veľa ľudí, ktorým ich práca nielen sadne, ale je aj zrejmé, že ju vyslovene milujú. Jedným z nich je Lukáš Bakoš, riaditeľ spoločnosti Maxman Consultants, tréner, konzultant a kauč. Spolu s kolegami z lásky k manažmentu založili dobrovoľnícky program Maxman University. V rámci neho ponúkajú prednášky profesionálov z biznisu a inšpiratívnych osobností, ktoré ponúkajú svoje osobné skúsenosti, príbehy, tipy, triky a odporúčania z praxe. Prednášky sú bezplatné a voľne prístupné aj na stránke maxman-consultants.com. Napriek tomu, že Lukáš pracuje a stretáva sa so zaujímavými ľuďmi, tvrdí, že ešte nestretol človeka, ktorý by mal ideálnu prácu. „V každej práci sú aj činnosti, ktoré človeka nebavia a nenapĺňajú na 100 % a, žiaľ, nie všetko sa dá delegovať alebo outsourcovať. Dôležitý je pomer medzi činnosťami,“ hovorí. „Ak mám 80 % tých, ktoré ma bavia a napĺňajú a 20 % nudných činností, som spokojný a šťastný. Ak je pomer opačný, musím zvážiť, či tých 20 % je takých fantastických, že to stále stojí za to, alebo budem hľadať prácu, ktorá sa skladá z iného pomeru činností.“
Jim Bird, CEO spoločnosti WorkLifebalance.com, ktorá ponúka svoje služby celosvetovo známym firmám, ale aj individuálnym klientom, hovorí, že treba rozlišovať dve veci. Po prvé zamestnanie ako celok a po druhé spôsob, akým svoju prácu vykonávate. Pracovná pozícia vás nedefinuje, ale to, ako prácu robíte, o vás veľa napovie. Aj keď svoju prácu nemáte radi, robte ju dobre kvôli sebe. Snažte sa pochopiť, čo je váš prínos a každý deň sa sami pochváľte. Prinášajte výborný servis zákazníkom, vyrábajte kvalitné produkty, buďte nápomocní voči kolegom. Uvedomte si, ktoré schopnosti môže vaša súčasná práca rozvinúť a v budúcnosti vám pomôcť robiť to, čo vás baví. Vynikajúcim tipom od Birda je nezanedbávať to, čo máte radi, a plánovať si voľnočasové aktivity rovnako ako pracovné. Vyhraďte si na ne čas každý deň a zapíšte do kalendára. Vytvorte si s deťmi špeciálne popoludnie, cez obed čítajte kriminálky na lavičke v parku, prihláste sa na kurz fotografie, venujte sa športu, kúpte si lístky na koncert. Jimov odkaz nie je zabudnúť na vysnenú prácu. Ale kým ju hľadáte, ťažte zo svojej momentálnej pozície, buďte hrdí na svoj výkon a popri tom sa sústreďte aj na činnosti a ľudí, ktorí vás napĺňajú.

.treba klásť otázky
Aby ste zistili, či ste v správnej práci, na správnom mieste a so správnymi ľuďmi, Lukáš Bakoš odporúča položiť si 12 otázok podľa slávneho prieskumu Gallup Organisation, ktoré vo forme výrokov nájdete na q12.gallup.com.Pomocou nich si odpoviete napríklad na to, či viete, čo sa od vás očakáva, či každý deň robíte to, čo viete najlepšie, alebo či vás niekto za posledných sedem dní pochválil. Tieto otázky Gallup Organisation uvádza ako najdôležitejšie pre zapájanie zamestnancov. Ak si na ne odpoviete ako jednotlivec, pomôžu vám objektívnejšie sa pozrieť na svoje pracovné podmienky. Uvedomíte si, od čoho konkrétne sa vaša spokojnosť s prácou odvíja a či vaša súčasná pozícia spĺňa tie atribúty, ktoré sú pre vás zásadné.
Môže sa stať, že vám vyhovuje spoločnosť, v ktorej robíte, ale nenapĺňa vás pracovná pozícia. Prechod z jedného do druhého oddelenia firmy môže predstavovať kariérnu zmenu a príležitosť, ktorú by ste ako outsider nedostali. Zažila som to na vlastnej koži, keď som bola prijatá na pozíciu, ktorá síce odrážala moje predošlé skúsenosti, ale nesedela mi a nemala som možnosť ponúknuť zo seba to najlepšie. Po roku som však organizáciu dobre spoznala a zistila, čo by som v rámci nej chcela robiť. Keď sa uvoľnilo miesto v mojom vysnívanom oddelení, dostala som šancu, a to napriek tomu, že mi v danej oblasti skúsenosti chýbali. Moji nadriadení stavili na to, že poznám organizáciu a projekt, na ktorom budem pracovať a poznali moje nasadenie a prácu. Takáto zmena pozície, samozrejme, nesie so sebou aj väčšiu zodpovednosť. Vaši staro-noví kolegovia budú od vás určite očakávať viac úsilia, ako od „človeka z ulice“. Na otázku, ako sa pustiť do takejto zmeny v rámci firmy, Lukáš Bakoš odpovedá, že hoci je to veľmi individuálne, platí jedno univerzálne odporúčanie: „Dajte si dosť času na to, aby ste pochopili, čo chcete. A keď to zistíte, nebojte sa o tom rozprávať s ľuďmi, ktorým dôverujete, a pýtať si rady.“
A práve pýtať sa robí zamestnancom problém, a nie je to len „také slovenské“. Štúdia Accenture z roku 2010, zameraná na profesionálov zo stredných a veľkých podnikov v 29 krajinách po celom svete, uvádza, že viac ako polovica z nich je nespokojná so svojou prácou. Ako dôvody sa najvyššie umiestnili nízky plat, málo príležitostí na osobnostný rozvoj a nemožnosť kariérne rásť. Pritom viac ako polovica opýtaných zvýšenie platu ani nežiadala. Na možnosť povýšenia sa nepýtalo až 72 percent žien a 61 percent mužov. Napriek vysokému počtu nespokojných  približne 70 percent opýtaných  plánuje zostať v svojom súčasnom zamestnaní.

.netreba sa porovnávať
Odľúbiť sa od práce však môžu aj tí, ktorí si zarábajú sami na seba. Hoci vypadnúť z korporátneho sveta a stať sa nezávislým je jeden zo súčasných trendov, pocit nespokojnosti sa môže prejaviť aj tu. Jonathan Meads, ktorého príbeh je v súlade s trendom osamostatnenia sa, na svojej stránke Paidtoexist.com ponúka rady, ktoré môžu využiť nielen tí, čo sa odstrihli, ale i zamestnanci. Navrhuje, aby ste sa naučili o svojej práci niečo nové, prečítali si knihu na tú tému, išli na konferenciu alebo seminár. Energiu do práce vám prinesie aj mentoring nových kolegov, vy im ponúknete vedomosti a oni nadšenie začiatočníka. Skúste sa na svoju prácu pozrieť z ich pohľadu. Rutina môže brániť novým nápadom.
Marketingový guru Seth Godin v knihe Moderné kmene (Ikar, 2010) píše, že namiesto uvažovania nad termínom ďalšej dovolenky  si treba vytvoriť život, z ktorého nepotrebujete uniknúť. Spokojnosť s tým, čo robíte, je jeden z najdôležitejších faktorov. Na festivale Pohoda v stane .týždňa sa budeme o tejto téme ďalej rozprávať s Lukášom Bakošom (v piatok o 11.00 hod.). Povieme si, ako zistiť, aká práca je tá pravá, ako sa k nej dostať, ale tiež do akej miery je možná totálna kariérna zmena, ak ste si pôvodne vybrali zle.
Ak sa vám v lete nechce zamýšľať nad žiadnymi zmenami a vylepšeniami, zoberte si k srdcu aspoň radu, ktorú Lukáš považuje za kľúčovú. Neporovnávajte sa s druhými ľuďmi. „Nech robíte čokoľvek, vždy sa nájde niekto, kto má prácu napínavejšiu  alebo prospešnejšiu, alebo jednoduchšiu či lepšie platenú, alebo populárnejšiu, alebo akúkoľvek, prosto, inú ako vy. Porovnávanie nemá zmysel.„Jediná komparácia, ktorá vám prinesie radosť z pokroku, je porovnávanie sa so svojím starým ja. Portál 99u.com cituje dizajnérku Jessicu Hische: „Nepozerajte sa na svoj výtvor s pocitom, že je to o ničom. Povedzte si, že je to oveľa lepšie ako tie hlúposti, čo ste robili minulý rok.“
.autorka je spolupracovníčka .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite