Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

María

.yoani Sánchez .časopis .klub

Livio odcestoval a požiadal priateľov, aby sa mu postarali o najdôležitejšiu vec jeho života. Nebolo to dieťa ani domáce zvieratko alebo niečo podobné. Bola to rastlinka marihuany, ktorú bolo treba polievať, aby bola pripravená na výrobu prvých cigariet. Takáto starostlivosť si vyžaduje tých správnych „babysitterov“, ktorí ju dajú za okno, ale tak, aby ju nevideli susedia ani potenciálni bonzáci. Rastlinka to prežila, ale pri návrate domov si jej majiteľ sľúbil, že už nikdy svojho miláčika nenechá v rukách takých novicov.

Tento príbeh nie je izolovaným prípadom. Marihuana, ktorú tu voláme María, je v živote každého Kubánca familiárne známa. Hoci médiá o tom nehovoria, nepotrebuje žiadnu reklamu, aby bola populárna. Fajčí sa na párty, možno ju zacítiť na verejných koncertoch aj vidieť na prižmúrených očiach v štátnej televízii. Faktom je, že je tu s nami a nie iba na pobreží – podľa propagandy všetko zlé pochádza z cudziny – a je to aj domáci produkt, s vôňou, ktorú jej dáva červená zem medzi palmami na tunajších poliach.
Havanská hudobná scéna pozná svoju sestrenicu „Maríu“ veľmi dobre. Niektorí si nedokážu predstaviť, ako by bez bez tejto večernej priateľky mohli komponovať. Rodičia tých, ktorí Maríu poznajú, sa utešujú, že to aspoň nie je kokaín. Je mäkkšia, terapeutickejšia a šťastnejšia, nahovárajú si kvôli lepšiemu pocitu. Napriek širokej spoločenskej akceptácii sa nehovorí nič o tom, či ju máme legalizovať, alebo penalizovať. A je to dilema. Otázka, ktorej položenie z vás robí okamžite nepriateľa režimu.
Tí starí muži, ktorí nám vládnu, robia všetko preto, aby predchádzali diskusiám modernej spoločnosti. Chcela by som žiť v krajine, kde je to inak, kde sa o striktnom zákaze alebo terapeutických účinkoch Maríe diskutuje. Snívam, že môj syn, ktorý má devätnásť, sa raz dožije toho, že o tom, či si Livio a jemu podobní môžu doma pestovať túto rastlinu, sa bude spoločnosť spolu rozprávať.  Mlčanie ju totiž z krajiny nevykorení a prudérny prístup nezaručí, že sa k nej naše deti nedostanú. Rada by som videla, či možno prestať fajčiť túto cigaretu nezáujmu a začať sa o nej rozprávať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite