Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Existuje Poľsko iba teoreticky?

.grzegorz Górny .časopis .klub

Prepisy poľských privátnych rozhovorov medzi elitnými politikmi kladú niekoľko vážnych otázok a trápnych dôsledkov.

Už niekoľko týždňov je najväčšou politickou témou Poľska prepis nahratých rozhovorov čelných politikov štátu. Ako je dobre známe, išlo o rozhovory šéfa centrálnej banky Mareka Belku, ministra vnútra Bartolomeja Sienkiewicza či ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. Rozhovory sa uskutočnili počas privátnych stretnutí vo varšavských reštauráciách a ich prepisy uverejnil týždenník Wprost.
Verejnosť šokoval jazyk, akým sa rozprávajú politici Občianskej platformy, ktorý bol plný vulgarizmov so sexuálnymi a rasistickými podtextami. Najmä ak jazykový prejav ministra vnútra, nota bene pravnuka laureáta literárnej Nobelovej ceny Henryka Sienkiewicza, ktorý je považovaný za najväčšieho džentlmena a intelektuála vo vláde Donalda Tuska, sa nijako z týchto prejavov okraja spoločnosti  nevymyká.
Ešte väčším šokom bol obsah rozhovorov. Najmä keď Sienkiewicz hovoril Belkovi, že najdôležitejšie je nepustiť opozičnú stranu Právo a spravodlivosť k moci. Aby sa to podarilo, centrálna banka musí pred voľbami „natlačiť“ dodatočné peniaze, aby tak pomohla vláde. Guvernér Belka s tým súhlasil, ale dal si dve podmienky: demisiu ministra financií Jacka Rostowského a schválenie nového bankového zákona. Krátko potom stratil Rostowski kreslo a začalo sa pracovať na novele bankovej legislatívy.
Posledný zo zverejnených rozhovorov sa týka Radka Sikorského. V rozhovore s Jackom Rostowskim tvrdil, že najdôležitejšou úlohou je skompromitovanie Jaroslawa Kaczynského a jeho strany Právo a spravodlivosť. Preto bude potrebné vytvoriť vyšetrovaciu parlamentnú komisiu, ktorá sa dva roky pred voľbami bude venovať lídrovi opozície s cieľom, aby mediálne oslabila jeho vierohodnosť. V tom istom rozhovore hovoril poľský minister o Poliakoch ako o národe, ktorý má nízke sebavedomie a sám to prirovnal k mentalite kolonizovanych černochov. Publicisti sa pozastavili nad tým, ako sa po týchto slovách môže Sikorski pozrieť do očí Baracka Obamu. Predstava ich stretnutia vyvoláva trápny pocit aj preto, že šéf poľskej diplomacie vyhlásil, že spojenectvo s USA nemá zmysel, keďže neprináša Varšave žiadne výhody a naráža na kritiku Berlína a Paríža. Minister sa vyjadril vulgárnymi slovami, pričom použil sexuálnu metaforu. Zaujímavé na tom všetkom je, že Sikorského slová sú v protiklade k tomu, čo hovorí verejne, keď podporuje strategické partnerstvo Poľska a USA.
Sikorskému sa pôjde ťažko aj na návštevu Londýna. V prepise rozhovoru tvrdil, že David Cameron je v témach Európskej únie nekompetentný a jeho euroskeptická politika je úbohá. Anglická opozícia už teraz ťaží zo slov nášho ministra a kritizuje nimi britského premiéra.
Týždenník Wprost tvrdí, že má k dispozícii vyše 800 hodín nahrávok rozhovorov. Do redakcie časopisu potom vtrhli funkcionári špeciálnych jednotiek, aby zaistili spomínané nahrávky. Odišli však s prázdnymi rukami.  Ich akcia vyvolala protesty, že vláda útočí na slobodu slova, na čo upozornila aj titulka spomínaného týždenníka Wprost. Opozícia sa domáha demisie vlády, premiér však získal v Sejme dôveru.
Mimoriadne kompromitujúce je to, že nahraný bol práve minister vnútra a šéf všetkých spravodajských služieb v štáte. Táto skutočnosť len potvrdzuje jeho vlastné slová z rozhovoru s guvernérom Belkom, keď povedal, že „poľský štát existuje iba teoreticky“. Prirodzene, vo verejných vystúpeniach hovorí Sienkiewicz niečo úplne iné, ako privátne a Poľsko podľa jeho verejných vystúpení na tom nikdy nebolo tak dobre, ako práve teraz.
V Maďarsku svojho času únik podobnej nahrávky spôsobil úpadok tamojšej ľavice.  Čo to spôsobí v Poľsku, ukáže čas. Medzitým všetci čakajú na prepisy ďalších nahrávok.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite