Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štát vyberie viac Tento rok budú príjmy verejnej správy z daní a odvodov vyššie o 290 miliónov eur ako ministerstvo financií predpokladalo ešte na začiatku tohto roka. Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy, ktorú predstavil Peter Kažimír. Úspešný vývoj pripisuje šéf rezortu financií najmä boju s daňovými únikmi pri dani z pridanej hodnoty, z čoho sa v tomto volebnom období stala vlajková téma jeho ministerstva. Zlepšil sa tiež vývoj pri dani z príjmov právnických osôb, kým však príjmy z daní fyzických osôb zatiaľ za očakávaniami ministerstva zaostávajú.

„Skutočnosť však ukazuje, že sa živnostníci zvýšeniu daňového zaťaženia vo veľkej miere vyhýbali“, uvádza Inštitút finančnej politiky. Medzi ďalšie ťahúne pozitívneho vývoja patria aj lepšia situácia na trhu práce, zlepšujúca sa makroekonomická klíma a prebúdzajúca sa spotreba domácností. V nasledujúcich rokoch sa očakáva, že lepšie výbery daní budú pokračovať. V roku 2015 by oproti prognózam z februára mal štát vybrať o 190 miliónov eur viac, v roku 2016 o 202 miliónov eur a v roku 2017 o 145 miliónov eur viac.     
.lk, sita

Radoslav Procházka nepôjde na detektor lži, na ktorý ho vyzval Igor Matovič. Nepotvrdila sa tak informácia, že ho absolvuje v televíznom priamom prenose. Matovič pridal ďalšie obvinenie – Procházka ho vraj žiadal o inzerciu bez dokladu viackrát. Tvrdí tiež, že má nahrávku rozhovoru s Procházkom. Polícia chce záznam získať a riešiť aj fakt, že si Matovič nahrával politického súpera bez jeho vedomia. Mohol tak porušiť zákon.
Minister Maďarič zverejnil názor, že v Smere by malo dôjsť k rozsiahlejším personálnym zmenám na rôznych úrovniach. Povedal to pred mimoriadnym pracovným snemom Smeru.
Pápež František sa na generálnej audiencii krátko stretol aj s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom, ktorý mu odovzdal list o svojom prípade.
Talianski vlastníci Slovenských elektrární potvrdili, že chystajú aj predaj akcií SE. Definitívne rozhodnutie Enelu, či predá svoj väčšinový podiel v SE, by  malo padnúť koncom roka. Hlásia sa už záujemcovia z Česka, Francúzska a vylúčený nie je ani záujem Rusov.

Osobnosť: Peter Sagan/
Slovenský cyklista vyhral bodovaciu súťaž na poslednej previerke pred Tour de France, pretekoch Okolo Švajčiarska. Sagan získal počas pretekov trikrát pódiové umiestnenie pričom jednu etapu vyhral. Druhý v bodovacej súťaži skončil Holanďan Bauke Mollema.

Antiosobnosť: Andrej Babiš/
Ústav pamäti národa (ÚPN) bude musieť na internetovej stránke zverejniť, že český minister financií bol neoprávnene evidovaný v zväzkoch ŠTB ako agent. Rozhodol o tom bratislavský okresný súd. Šéf ÚPN Krajňák povedal, že ich rozsudok zaskočil a chcú sa odvolať.

Citát/
Šéf ÚPN Ondrej Krajňák: „Nemali by sme dovoliť, aby nám prepisovali históriu eštebáci.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite