Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozumy Tomáša Uleja

.tomáš Ulej .časopis .lifestyle

„Ach, to boli časy,“ pristihneme sa občas v spomienkovom optimizme na mladosť. „Bude nám chýbať,“ hovoríme aj o tých, ktorí nám celé roky liezli na nervy. Mozog je stroj s jednou veľmi pozitívnou funkciou – automatického pregumovania sa v procese psychickej samoregulácie, takže stačí trocha času a všetko zlé je zrazu preč a ostane už len to dobré. Možno, aby sme sa nezbláznili a možno skrátka iba preto, že každý si nakoniec zaslúži byť posudzovaný kúsok lepšie, než aká je realita.

Vždy, keď na mňa príde nostalgia, spomeniem si na Kunderovu Nesnesitelnú lehkost bytí, v ktorej opäť na svetlo sveta vyniesol Nietzcheho myšlienku o večnom návrate. Idea je jednoduchá – všetko, čo sa na tejto planéte stalo, sa opakuje v periodických cykloch – od bostonského pitia čaju až po vašu zlomenú ruku, každá jedna udalosť sa znova zopakuje. Niekedy, nikto nevie kedy.
Je to šialená predstava, no skúste si pre potreby tohto textu na chvíľu predstaviť, že by mal ten Nietzche pravdu: Už máte byt, ste zabezpečený, a nerobíte žiadne z tých otrasných nechutných intrákových vecí, no jedného dňa sa prebudíte vo svojej starej vysokoškolskej posteli, lezie po vás šváb a šup – už varíte víno v kanvici na vodu a v diere namiesto záchoda niekto nechal niečo nespláchnuté. Samozrejme, ste presne tak isto hlúpy, ako ste boli počas vysokej školy, robíte úplne rovnaké chyby.
Alebo že odchádzajúci Gašparovič len tak – jedného dňa, čo ja viem, okolo roku 2020, príde opäť – mladý a plný sily dopomáhať vylúčeniu Gaulídera.
Ten šok fanúšikov Stalina, že príde a bude si do gulagu vyberať presne takým metrom, ako za starých čias. Ten šok, že zase bude päťdesiat rokov komunizmu, zase bude Mečiar v plnej zbroji.
Vo svetle možnosti, že skončíme pod Napoleonovou gilotínou, by sme sa zrazu všetci pozerali úplne inak na celú históriu a dejiny. Spartakiády, pioniersky tábor, rybí olej po raňajkách. Tešili by ste sa?
Vďaka Nietzcheho kúre sa človek razom zbaví aj posledných náznakov spomienkového optimizmu a selektívnej pamäti.
A potom už iba ostáva vyrovnať sa s realitou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite