Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa nezabiť na letnom festivale

.norbert Moravanský .časopis .lifestyle

Som súdny lekár. Vnímam svet trochu inak než vy. Cez hľadáčik fotoaparátu na mieste činu a od pitevného stola vidno tristné detaily a vražedné súvislosti. Viem, aký fatálny môže byť zásah blbej náhody a ako tragicky sa môžu skončiť zdanlivo banálne rozhodnutia.

Prichádza obdobie letných festivalov. Chystá sa na ne mnoho ľudí, ktorých by som chcel aj na konci leta vidieť živých a zdravých. Chcem vám preto poradiť, ako si tie festivaly užiť a prežiť ich. Možno si na nasledujúce riadky spomeniete vtedy, keď dobré rady zachraňujú.

.auto
Veľa organizovaných skupín ďakuje abstinentom, že sú k dispozícii na odvoz z akcie a na akciu. Držme sa, prosím, tohto trendu. Ľuďom, ktorí s nami pili alkohol, nikdy neveríme, že už sú triezvi, a do auta si k nim nesadáme. Smutné pravidlo vodičov (drvivej väčšine chlapcov) okolo 20 rokov hovorí, že pôjdu v noci z festivalu po známej ceste príliš rýchlo, alebo budú príliš unavení, alebo akurát začne pršať a krajnica s kamienkami zo zimného posypu v zákrute pod kolesami povolí. Veľmi často si ich kľúče od otcovho auta požičia niekto ďalší, ktorý by si len rád zašoféroval. Osobitnou kategóriou sú autá s posádkou viac ako 5 osôb a jazda s pootvorenými dverami či pasažiermi sediacimi na kapote auta, veď len na pár metrov. Takáto okolnosť priťahuje problémy. Môj otec vždy hovorí: rozum do hrsti. Takže rozum do hrsti, a tak, ako sme prišli, tak aj odíďme. Je vysoko pravdepodobné, že tak sa nám nič nestane.

.motocykel
Obzvlášť rizikové sú ťažké motocykle a na nich ostrí chlapci v dobrých rifliach a ľahkých bundách. Ako Tom Cruise vo filme Top Gun. Konštelácie sú takéto: hádka s priateľkou či s manželkou, následná jazda na motocykli – veď len na benzínku po cigarety, zabudnutá prilba, náhodný neskúsený spolujazdec, oproti opitý vodič na starom aute, traktor o polnoci naprieč okresnou cestou, odstavený kamión v zákrute, kruhový objazd či nový ostrovček, ktorý tam ešte minulý rok nebol.

.hlava  
Ak sme videli niekoho spadnúť na hlavu tak, že to zaduní, tak, že sa nám podlomili nohy, keď sme počuli ten zvuk, tak, že na trávniku zostal odtlačok ucha či nosa, je to vážne. O dopadoch na betón ani nemá zmysel hovoriť. Napriek tomu, že dotyčný vstal a hovorí, že mu nič nie je, berieme ho do nemocnice, a to okamžite a vždy. Počkáme, kým nám otvorí lekár a podrobne vysvetlíme, opakovane vysvetlíme, prípadne dôrazne vysvetlíme, alebo aj zakričíme, že ten človek, ktorý sa nepríčetne smeje za nami sediac na schodoch nemocnice, práve spadol na hlavu. Je dôležité opakovať, že spadol na hlavu, aj keď na tej hlave nie je nič vidieť, aj keď si zdravotníci budú myslieť, že si z nich robíte dobrý deň. Všetko je to dôležité, pretože práve veľmi pravdepodobne zachraňujete život a môže ísť o čas.

.strom
V súvislosti s úrazmi hlavy a s letnými festivalmi sa vyskytuje aj konštelácia: dážď, rozbahnený terén, strom, krátke nohavice, tráva, kristusky a chuť vidieť rockera lepšie než partička kamarátov pod vami. Platí však: po marihuane neliezť na strom, zle sa odhaduje hrúbka vetvy, po alkohole neliezť už nikde, ani po štyroch. Radšej dobre počuť a kolísať sa v tlupe ako padať zo stromu a napichovať sa slezinou na ostrú haluz alebo hrot dáždnika pod vami. Zaklínadlo hovorí, že na festivale akoby stromy, strechy, múry, rampy neboli. A na to, čo neexistuje, nevyliezame.

.nápad
Pozor na ľudí s dobrými nápadmi, môžu byť vražedné. Jeden z rizikových nápadov je takýto: keď sa všetci bavia na festivale v malom či väčšom rádiuse vymedzenej plochy, zrazu niekto povie, že vraj tam vedľa na lúke je lepšia zábava, menší rad na pivo, nové tváre, frontman už bez trička. Poďme tam! Všetci vyrazia, iba jeden zostane sedieť. Prežije alebo nezraní sa ten, čo sa zdvihne posledný alebo zostane sedieť. Je to pravidlo overené skúsenosťou: Keď sa bavíte, bavte sa, všade je horšie ako práve tam, kde ste a je vám dobre.

.most
Skákanie z mosta do rieky sa v letných enklávach vyskytuje často. Nevieme prečo, ale deje sa to. Skupinové plávanie v neznámych vodách je rizikové, ak sa všetci vynoria, dopadlo to dobre. Rovnako rizikové je skupinové kúpanie sa v noci pod vplyvom alkoholu alebo niečoho iného. Naopak, nočné plávanie muža so ženou, chlapca s dievčaťom nebýva štatisticky nebezpečné. Skôr potom ten chlapec alebo dievča, lepší plavec vyťahujú člena skupiny, ktorému niekto stúpil pri dne na hlavu, alebo narazil hlavou na kameň.

.hádka
Na verejných priestranstvách, kde sme prvýkrát, na festivaloch, na exkurziách či na túrach sa s partnerom nehádame, pokiaľ je to čo len trochu možné. Negatívna konštelácia s týmto aspektom života je totiž taká, že niekto odchádza zo známeho davu do neznámeho davu či na opustené miesto. Všetci povedia, že sa iste zakrátko vráti, ale vrátiť sa nemusí. Pri hádkach dvoch ľudí sa v ich okolí môžu diať aj paralelné náhodné viktimologicky významné situácie – objavenia sa v nesprávny okamih, v nesprávnej nálade na úplne nesprávnom mieste s niekým, kto na takéto niečo čaká.

.búrka
Leto, otvorené priestranstvo, zábavná akcia, búrka, vietor, blesk a zranenia sa majú rady. Sú to udalosti, na ktoré sa často a veľa spomína, ale je potrebné predvídať. V dobe, keď v telefóne máme už všetko, odporúčam aktuálne radarové dáta zo stránok typu www.shmu.sk a www.chmu.cz. Často je hustota bleskov a vaša poloha v tom celom dianí to najpodstatnejšie, čo potrebujete vedieť. Aby ste sa dokázali včas umiestniť niekam, kde nie ste na vyvýšenom mieste pri kovovej tyči napríklad.

.alkohol
Čo už povedať, čo by sme nevedeli? Napriek tomu sa intoxikácie alkoholom a vdýchnutie zvratkov či kusu potravy vyskytujú príliš často na to, aby sme si mysleli, že už vieme piť. Navyše dorastá generácia, ktorá alkohol ešte len objavuje, či mieša ho so skladačkami z crazy shopov. Pre nás pre všetkých je dôležité myslieť na prudké slnko, teplé pivo z plastového pohára, rozpitých dvadsať pohárov a sústavné celodenné pátranie, ktorý pohár je môj. Teplé pivo s tvrdým alkoholom je zabijak. Slnko a tvrdý alkohol znižujú na minimum možnosť odhadu. Odporúčam preto nosiť si svoju vlastnú fľašu s vodou a piť popri pití, a to neustále. Ak už máme vydržať na slnku, tak s čiapkou či s turbanom z kamarátkinho trička na hlave. Ak existuje možnosť schladiť si nohy v potoku, môže to výrazne pomôcť zvládnuť návaly a zahmlené videnia. Zásadne však nechodiť po potoku po fľaši vodky, skôr sedieť na kameni a s nohami v prúde čakať na inšpiráciu. Ak teda piť tvrdé, tak potom maximálne poldeci každú hodinu a zapíjať vodou, ak pivo, tak chladné a ak víno tak v chládku a biele, a to v pomere koľko vína – toľko vody, nebojte sa, nezníži to efekt. Ak by ste videli niekoho ležať na zemi v kríkoch či pod stromom, alebo vidíte niekoho vracať, je naozaj namieste premerať si okolie vracajúceho, či tam je niekto, kto vie, čo je to stabilizovaná poloha, kto rozpozná chrápanie od chrčivého dýchania pri opuchu mozgu a hlavne, kto si pamätá, koľko dotyčný vypil. Osobitnou kategóriou sú stávky typu vypijem pol litra rumu, kým dohrá tamten predskokan a podobne. Idiotské stávky si tento rok odpustite. Ďakujem, že chápete.
Ľudia majú rôzne profesionálne deformácie. My súdni lekári sme bohužiaľ často len profesionálni štatisti. Niekedy však vidíme mozaiky života, vlnenie udalostí a dejov, ktoré sa opakujú. Niekedy si to dokážeme uvedomiť skôr, ako sa zlé veci stanú.
Dávajte si preto pozor – na seba, aj na seba navzájom. A užite si pekné nezabudnuteľné leto!
.autor je súdny lekár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite