Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Superotec

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ricardo vychoval svoje dve dcéry sám. Raz ráno, bolo to v auguste, sa zobudil a zistil, že jeho žena je preč. Neskôr zistil, že ju chytili na rozbúrenom mori, mesiace držali na námornej základni v Guantanáme, potom sa dostala do USA. Mladšia dcéra vtedy ešte spávala v postieľke, staršia sa učila písať. Boli to pre nich ťažké časy. Ricardova svokra bola agresívna a nerešpektovala otca svojich vnučiek. „Dievčatá potrebujú matku,“ kričala nahnevane vždy, keď ho videla. Nemal to ľahké ani v dedine, kde žil.

V Havane by si ho nikto nevšimol, ale tam, na periférii, bol neustále terčom posmechu a ohovárania.
Musel tomu čeliť sám. Dcéram musel vysvetliť, čo znamená menštruácia, musel si odstáť dlhé rady pred lekárňou, aby zohnal sanitárne balíčky a vždy niečo predať, aby zohnal nejakú bavlnu pod pultom navyše. Naučil sa žehliť pionierske košele, štopkať ponožky. Vstával skoro ráno a do postele sa dostal až večer. Jedna z jeho žien, ako ich volal, musela vždy vstávať skoro a musel jej nachystať raňajky.  Jedna z nich hovorí, že jej „papi“ robí najlepšie fazuľky na celom ostrove, zatiaľ čo druhá mu dáva skontrolovať každý text, ktorý napíše.
O matke im nikdy nepovedal krivé slovo. Radšej sa ich snaží udržiavať v nádeji, že niekde v Kalifornii žije smutná žena, ktorá čaká, že opäť raz uvidí svoje dcérky. Ale listy nechodia, iba jeden za desaťročie, a aj v tom poslednom sa viac trápila pre to, že prišla o prácu, než pre svoje deti, ktoré zanechala na Kube.
Ricardo sa mohol od detí odpútať a urobiť to isté, čo robia mnohí iní. Ľudia na Kube by ho nikdy neobviňovali za to, že poslal deti k babke, nech žijú s ňou. Aj populárny refrén hovorí, že „otec je nikto“.
Dnes odišiel z domu skoro, nehlučne. Chcel sa dať ostrihať a kúpiť trochu rumu, aby oslávil Deň otcov.  Je nedeľa, jeho „dievčatá“ budú spať dlho a kým vstanú, v kuchyni už bude rozvoniavať fazuľka.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite