Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

Chcel som písať o tom, čo nie je architektúra, potom mi napadla Biela veľryba a Melville. Mohlo by sa zdať, že kvôli božskej proporcii, ale je to začiatkom knihy. Moje meno je Izmahel, jeden z najkrajších opisov Manhattanu a jeho obyvateľov, ktorý poznám. Túžba suchozemcov po mori, áno, to sedí, vedeli ste, že East River je zátoka, a nie rieka? Správa sa ako more, riadené prílivom a odlivom, odborne sa nazýva prílivová úžina.

Opisovať architektúru Manhattanu by bolo po Rem Koolhasovi prinajmenšom trápne, sú, samozrejme, aj výstižnejšie výrazy, ale väčšinou sú subordinárnej proveniencie.
Dosť, rozhodol som sa písať o maliarovi Fernandovi Legerovi, vynálezcovi štýlu tubizmus. Jednoduchý dôvod, dnes mi napadlo, že Fernand Leger je letný maliar a pomaly sa blíži letný slnovrat, teda keď vyjde tento stĺpček, už dva dni bude leto.
Leto na ostrove Manahatov je horúce, veľmi horúce. Keď idete po Bowery smerom od East River po ľavej strane blízko rohu Bowery a Prince Street, šikmo naproti múzea moderného umenia od japonskej architektonickej dvojice, stretnete dom z červených tehál. Postavili ho začiatkom dvadsiateho storočia a slúžil ako sídlo Armády spásy. Počas svojho newyorského azylu v ňom žil a tvoril francúzsky maliar Fernand Leger, tu vzniklo jadro jeho tvorby, ktoré tak pripomína Côte d’Azur a pritom je manhattanské, tak ako leto na Bowery. Zaujímavé je, že po vojne v päťdesiatych rokoch tu maľoval svoje obrazy Marc Rothko a tu aj sklamaný našiel za jedným z nich najkarmínovejšiu červeň vlastnej krvi. Veľkú časť svojho života tu žil autor Nahého obeda a Feťáka. Osudový strelec, spisovateľ William Barroughs s básnikom Johnom Giornom. Vynálezca slapp poetry a Warholov priateľ a herec vo filme Sleep, John Giorno, tu žije dodnes, ak sa práve nečlnkujú na rieke s Ugom Rondinonem vo Vermonte. Dom, ktorý tam obývajú, postavili v devätnástom storočí shakeri, sekta, ku ktorej patril aj Herman Melville.
Malí vtáčkovia s krikom poletovali nad zívajúcou priepasťou, prudký biely príboj narážal na jej príkre steny; potom sa všetko prepadlo a obrovský príkrov mora sa vlnil ako pred piatimi tisícmi rokov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite