Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je tu morálne nadradený?

.roman Joch .časopis .klub

Ak v lete navštívite Prahu, možno na električkách uvidíte červené papierové figuríny žien s nápisom ako „Som Irena a môj manžel ma bodol nožom.“

Bude to reklamná kampaň proti domácemu násiliu. Takmer za milión eur – väčšinou z nórskych fondov, čiastočne za peniaze českých poplatníkov. Ak si myslíte, že minúť milión eur na kampaň „Som Irena a môj manžel ma bodol nožom“ trpiacim ženám v reálnom živote príliš nepomôže, nebojte sa, ja si to tiež myslím.
Čo by pomohlo ženám, ktoré sú obeťami domáceho násilia? Napríklad postaviť nové azylové domy. Alebo nové väznice pre násilníckych grobianov. Oboje by bolo lepšie, než tlačiť papierové „Ireny“.
Komu tá papierová kampaň „pomôže“? Jej organizátorom, aktivistom. Nikomu ňou síce nepomôžu, ale aspoň sa budú cítiť dobre. Ako morálne esá. Vidíte, oni predsa – z peňazí daňových poplatníkov – bojujú proti domácemu násiliu! Vidíte, akí sú morálni a nám morálne nadradení!?
Jednoducho, chceli si urobiť dobre, a tak minú milión eur z peňazí iných. A v tom spočíva paradox: Na túto reklamnú kampaň proti domácemu násiliu najviac doplatia – tým, že ju zaplatia – slušní daňoví poplatníci, ktorí pracujú, snažia sa dobre vychovávať svoje deti, domáceho násilia sa nedopúšťajú a platia dane.
Tí, čo platia dane, majú väčšinou produktívne životy a svojich rodinných príslušníkov netýrajú. Tí, ktorí ich týrajú, sú väčšinou pochybné existencie, ktoré však zase príliš produktívne nie sú. Financovanie osvetových kampaní je tak daňovou ujmou pre tých, kto prevýchovu nepotrebujú, v prospech tých, ktorí kampaň ani nezaregistrujú. To, čo by zaregistrovali, by bol rýchly trest po každom zločine.
A teraz ešte trochu na islamskú nôtu. Prezident Zeman na izraelskej recepcii (na ktorú neprišiel zástupca žiadnej arabskej ambasády) povedal, že atentátnik pri nedávnych vraždách v židovskom múzeu v Bruseli  nekonal len tak, ale bol pod vplyvom „islamskej ideológie“.
A rozpútalo sa peklo, vlastne džahana. Mnohí dostali žihľavku, že Zeman takto urazil islam a všetkých moslimov, z ktorých (ako to klišé pokračuje) väčšina sú mierumilovní. Pravda, jeho výrok nebol prejavom politickej korektnosti ani diplomatickej miernosti, a ušetril by si mnohé, keby tá formulácia znela „islamistickej ideológie“. Riaditeľ jeho zahraničného odboru však hneď „spresnil“, že Zeman mienil len islamský fundamentalizmus.
Ale veci došli tak ďaleko, že minister zahraničných vecí Saudskej Arábie si pozval na koberček českého veľvyslanca. Tým podľa mňa zašli príliš ďaleko. Uvážte, Saudskej Arábie, vzoru to náboženskej tolerancie, veľkorysosti a ohľaduplnosti! Kde dovoz či vlastníctvo Biblie je trestným činom a verejné vyznávanie inej viery než mohamedánskej vás môže stáť život!
Neviem, čo veľvyslanec ministrovi povedal, ale ja by som mal sto chutí odpovedať takto:
„Excelencia, viete, my máme ústavný systém s deľbou moci. U nás to nie je tak, že len ,jeden Allah na Nebi, len jeden kráľ Abdullah na zemi‘. Ja zodpovedám našej vláde a naša vláda parlamentu. Prezident Zeman sa nezodpovedá ani jednej, ani druhému, ale priamo ľudu, ktorý si ho zvolil. A prezident Zeman sa svojimi názormi na islam nikdy netajil. Ľud si ho však zvolil, takže to, pri všetkej úcte, láskavo rešpektujte. A ak sa vám nepáčia jeho názory na islam, zmierte sa s tým. Nám sa zase nepáčia vaše praktiky voči inovercom. A mimochodom, kedy už prestanete vraždiť príslušníkov iných náboženstiev, ktorí nerobia nič zlé, len to, že vyznávajú svoju náboženskú slobodu, ktorú my považujeme za základné ľudské právo?“
Pravda, keby som bol tým veľvyslancom, hneď by ma zrejme vyhostili.  Malo by to však tú výhodu, že by som už nemusel počúvať kázania pokrytcov, ktorí tolerujú vrahov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite