Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kings, Blackhawks, Bruins

.pavol Gašpar .časopis .šport

„Dúfam, že prinesieš Stanley cup,“ povedal Marián Mariánovi. Sklamaný Hossa po neúspešnom finále Západnej konferencie zadal natešenému Gáboríkovi úlohu, ktorú kanonier kráľov splnil.

Spomínané finále západnej konferencie bolo súbojom tímov, ktoré sú pravidelne považované za favoritov na Stanley cup. Spoločne s Bostonom sú v ére platového stropu najbližšie k tomu, aby vybudovali víťaznú dynastiu. Aj keď dominancia Montrealu zo 70. rokov, NY Islanders z prvej a Edmontonu z druhej polovice 80. rokov sa tak skoro opakovať nebude.

.LA Kings
Aktuálni šampióni majú vynikajúco poskladanú chrbtovú kosť z tzv. franchise players, teda hráčov, okolo ktorých sa dá vybudovať celá organizácia. Dvoch z nich získali v drafte v roku 2005, z 11. miesta si vybrali slovinskú senzáciu Anžeho Kopitara, brankár Quick prišiel na rad až v treťom kole. Celkovo až ako 8. brankár v poradí! To, že prednosť dostali Carey Price či Tukka Rask sa pochopiť dá, ale mená ako Pier-Olivier Pelletier alebo Tyler Plante už stihli upadnúť do hokejového zabudnutia.
Ďalší dôležitý príchod sa odohral v roku 2006, keď sa GM stal Dean Lombardi. Povesť chlapa, ktorý sa perfektne orientuje v draftových výberoch, potvrdil, keď obranu vystužil Alecom Martinezom (strelec rozhodujúceho gólu v predĺžení 5. finále proti NYR) či Slavom Vojnovom, produktívnym, aj keď náladovým Rusom. Geniálny ťah sa mu podaril v roku 2008, keď z druhého miesta siahol po Drewovi Doughtym. Ešte stále len 24-ročný (!) obranca je už dvojnásobný olympijský víťaz a dvojnásobný víťaz Stanley cupu. V NHL má dlhodobý priemer pol bodu na zápas, v Soči bol najproduktívnejším hráčom aj najlepším strelcom v tíme úspešného obhajcu.
S Kopitarom a súčasným kapitánom Dustinom Brownom zdedil Lombardi aj základ ofenzívy, ktorú vylepšil príchodmi Mike Richardsa či Jeffa Cartera, ktorých dobre poznal zo spoločných časov vo Philadelphii. No a potom mu už stačilo vyberať hrozienka z koláča, príkladom je aj príchod Mariána Gáboríka v poslednom možnom prestupovom termíne.
A aká je budúcnosť kráľov? Vyzerá nádejne, tri najväčšie opory (Quick, Doughty, Kopitar) majú do tridsiatky ďaleko a sú dlhodobo zazmluvnené. Ak bude Gáborík súhlasiť s návrhom novej zmluvy, hovorí sa o 30 mil. USD na 5 rokov, tohtoročný triumf nemusí byť jeho jediný.  Ich najväčším súperom je tím z Chicaga, s ktorým v posledných dvoch sezónach bojovali o pozíciu najlepšieho tímu na Západe.

.Chicago Blackhawks
Víťazi Stanley cupu z rokov 2010 a 2013, zakaždým so slovenskou dvojicou v zostave. Najprv Marián Hossa a Tomáš Kopecký, ktorého o dva roky neskôr vymenil Michal Handzuš. Skúsený Banskobystričan už v tíme čiernych jastrabov skončil. Svoju úlohu zohralo zranenie ramena, s ktorým dohrával predchádzajúce playoff a s tým súvisiace obmedzenia počas letnej prípravy. Známy poctivec bol so svojím koncom v Chicagu vyrovnaný: „Nehral som dobre. Počas leta budem tvrdo pracovať, aby som sa dostal do lepšej formy. Najkrajším momentom bol zisk pohára. Bola tu najlepšia partia, akú som v kariére zažil. Hrať s nimi bola zábava, vlani aj tento rok.“
Aj Blackhawks majú svoje hviezdne jadro. Obrancovia Keith a Seabrook, útočný štvorzáprah Toews, Kane, Sharp a Marián Hossa. Zaujímavé je, že Chicago dlhodobo nemá jednoznačnú a hviezdnu brankársku jednotku. Prvý Stanley cup v roku 2010 vychytal Fín Antti Niemi, druhý Corey Crawford. Dôležitým mužom v pozadí, ktorého úlohou je zostaviť tím okolo spomínaných hviezd a zároveň neprekročiť platový strop, je Stan Bowman. Generálny manažér, ktorý má hokej v génoch. Jeho otcom je legendárny tréner Scotty Bowman (držiteľ 13 prsteňov pre víťaza Stanley cupu – 9-krát vyhral ako tréner, 4-krát ako funkcionár), navyše stále pôsobiaci v štruktúrach organizácie. Bowman mladší sa skvele vyrovnal s nevďačnou úlohou nahradiť nečakaných hrdinov, akých playoff vždy zrodí niekoľko, a dôsledkom je ich zvýšená cena na hráčskom trhu. V roku 2010 strieľali dôležité góly Byfuglien, Versteeg či Bolland, o tri roky neskôr ich nahradili Bickell, Saad, Handzuš.

.Boston Bruins
K dvojnásobným víťazom z posledných 5 rokov pridávame do výpočtu top organizácií v NHL aj mužstvo, ktoré v poslednom období vyhralo „iba“ raz, v roku 2011 (ale vlani to bola nesmierne vyrovnaná séria, v ktorej mali medvede aj kus smoly). Nová éra tradičného klubu sa začala v sezóne 2005/6. Boston sa vtedy zbavil hviezdneho centra Joea Thorntona, okolo ktorého chcel pôvodne vybudovať víťazný tím, a po sezóne sa stal novým GM Peter Chiarelli. Chlapík predtým pôsobiaci v Ottawe si medzi senátormi vytypoval iného lídra. Nielen defenzívy, ale celej kabíny. A priviedol Zdena Cháru.
Slovenský obor svoju pozíciu obhájil, ba čo viac, ako kapitán sa v Bostone etabloval natoľko, že ťažko budeme hľadať Slováka, ktorý má či mal vo svojom tíme natoľko výsostné postavenie. V pozícii prvého centra Thorntona nenápadne, ale dokonale nahradil český stredný útočník Krejčí, úžasnou formou sa prezentuje jeden z najlepšie brániacich útočníkov ligy Bergeron, miláčikom publika je Lucic, ktorý drsným štýlom a slušnou produktivitou pripomína hráčske časy momentálneho prezidenta Cama Neelyho (s ním bol Boston dvakrát vo finále, ale v rokoch 1988 a 1990 nestačili medvede na Edmonton), v bránke naplno žiari Fín Rask.
Kto sa pridá k tejto veľkej trojke? Bez šancí nie je Pittsburgh, ale musí si vyriešiť defenzívu, pretože Crosby a Malkin na všetko nestačia. Alebo príde znovu čas Detroitu? Ťažko skúšané mesto by takýto impulz privítalo, sympatie Slovákov zabezpečujú Tomášovia Tatar a Jurčo. Pár mesiacov má hokej pauzu, treba si oddýchnuť od nočno-ranných prenosov zo zámoria, pretože začiatkom októbra sa najlepšia hokejová súťaž sveta rozbehne opäť.
.autor je športový komentátor.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite