Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Januárová rieka

.katarína Chládeková .časopis .týždeň vo svete

Hovorí sa, že keď Boh stvoril svet, na siedmy deň si odpočinul v Riu de Janeiro. Niečo na tom asi bude. Nádherné mesto, známe výbornou klímou, sa totiž prítomnosti Boha teší dodnes. Z vrchu Corcovado, ktorý čnie 710 metrov nad morom, sa na tú záľahu ľudí pozerá tridsaťmetrová socha zmŕtvychvstaného Krista. Roztvorená náruč, otvorené srdce, dobrosrdečnosť. To nie sú len vlastnosti Krista, ale aj brazílskeho národa. Ak navštívite tento kus raja, privíta vás nielen ich kokteil caipirinha, ale aj úchvatné pláže, indiánske slnko, mocný oceán a tradičné jedlo feijoada – fazuľovica. Alebo samba a karneval, neodmysliteľná súčasť Ria a celej Brazílie. Sú to noci tanca a fantázie. Karneval je však aj príležitosťou na krádeže, nákup drog a prostitúciu. Áno, v Riu je kriminalita, ale platí jedno: Dodržuj pravidlá, upozornenia, odporúčania a nič sa ti nestane.

Najkrajšia na Riu je príroda. Ak si odmyslíte všetky paneláky a hotely, môžete sa cítiť ako za čias objaviteľa, Portugalčana Pedra Álvaresa Cabrala, ktorý v roku 1500 videl Rio prvý raz.  Skúste to, keď navštívite najväčší mestský les na svete, Mata Atlantica. Alebo národný park Tijuca, kde sa nachádza aj jazero s krokodílmi. Možno tam nezastihnete priveľa turistov, nie je to totiž propagovaná časť, hoci je krásna a časom sa možno stane aj svetoznámou. Bude sa tu totiž konať olympiáda.
Ale dnešok patrí inému športu, lebo brazílske náboženstvo nie je len kresťanstvo, ale najmä futbal. Všade visia vlajky účastníckych krajín, vidieť typické tričká, šiltovky, dresy, ktoré prezradia nielen odkiaľ ste, ale aj komu fandíte. Každý sa s každým fotí, vymieňa si tričká tímu, reportéri robia rozhovory. Tancuje sa, spieva, trúbi, vládne dobrá nálada. A v deň, keď hrá brazílsky tím, prakticky zastane čas. Takmer nikto vtedy nepracuje. Ulice sa vyprázdnia. Ľudia sú buď doma, alebo vonku pred obrovským plátnom. A keď dá Brazília gól? Zem sa zatrasie, nebo sa rozsvieti ohňostrojom. Rio de Janeiro, januárová rieka, je vtedy jednoznačne futbalové.

Katarína Chládeková/
Rok a pol žije v brazílskom Riu de Janeiro, kde vyštudovala za turistickú sprievodkyňu. Predtým žila v Írsku, vo Švajčiarsku, v Taliansku. Do každej krajiny, kde šla, šla „na blind“, a zakaždým to vyšlo. Je temperamentná, veselá, rada číta a v Riu už pravdepodobne zostane.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite