Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Prvé kroky Nový prezident Andrej Kiska vymenil minulý týždeň troch členov Súdnej rady. Novými členmi rady budú advokáti Ján Kľučka, Jozef Vozár a sudkyňa Najvyššieho súdu Elena Berthotyová, ktorí vystriedali nominantov Ivana Gašparoviča. Jeden z členov Súdnej rady menovaných Gašparovičom Eduard Bárány, ktorý je zároveň poradcom premiéra Fica, sa členstva vzdal sám ešte pred Kiskovým rozhodnutím.

Prezident sa tiež rozhodol zriadiť poradný výbor na posudzovanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Jeho členmi sú okrem spomínaných advokátov Kľučku a Vozára aj sudkyňa Najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová, sudca Juraj Babjak a košický advokát a poradca Ústavného súdu Alexander Fuchs. Nový výbor by mal do konca mesiaca posúdiť aj šiestich kandidátov, ktorých zvolil parlament a prezident by spomedzi nich mal vybrať troch nových ústavných sudcov. Z okolia prezidenta prenikli informácie, že Kiska by mohol zoznam alebo niektoré mená na ňom odmietnuť a požiadať parlament o nových kandidátov.
.jm

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin sa stal predsedom Trestnoprávneho kolégia. Hlasovalo zaňho 11 zo 16 hlasujúcich. Harabin bol jediným kandidátom a nahradí na mieste predsedu kolégia Haralda Stiffela. Harabinovi sa 22. júna končí mandát na poste šéfa.
Prezident Andrej Kiska bol na svojej prvej návšteve v Budapešti. Stretol sa tam s najvyššími predstaviteľmi ďalších krajín Vyšehradskej štvorky a Nemecka. Stretli sa pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k pádu komunizmu v Maďarsku.
Odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič udelil milosť hokejistovi Františkovi Kolenovi, ktorý zaútočil na policajtku a zlomil jej nohu. Za to ho odsúdili na osem rokov.
Už štvrtý mesiac klesala miera nezamestnanosti na Slovensku. V máji dosiahla 14,27 percenta.
V prípade opakovaných útokov na nitriansky Mariatchi bar prokoratúra z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví obvinila už deväť ľudí. Medzi obvinenými je aj človek, ktorý zlomil nohu majiteľovi tohto baru.

Osobnosť: Marián Gáborík/
Slovenský hokejový reprezentant získal s tímom NHL Los Angeles Kings najcennejšiu klubovú trofej – Stanleyho pohár. Vo finále zdolali králi New York Rangers 4:1 na zápasy. Gáborík sa stal so 14 gólmi aj najlepším strelcom play-off.

Antiosobnosť: Rastislav Rogel/
Krajský súd v Bratislave definitívne oslobodil herca a speváka neonacistických skupín Krátky proces a Juden Mord v kauze útoku na klub Obluda z júla 2008. Rogel bol podozrivý, že v podniku vyprovokoval bitku a nadával jeho návštevníkom do židovských svíň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite