Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA POCHVÁLIŤ: Slovenský folklór v mladej tvorbe a v Prahe
Mladí slovenskí tvorcovia konečne pochopili, že sa dá inšpirovať nielen cudzím, ale aj vlastným folklórom a remeselnými technikami. Niekoľkí z nich ponúkajú svoju tvorbu aj cez český portál folklove.cz s kamennou predajňou v Prahe. Sú to textilná a odevná dizajnérka Lubica Poncik, ktorá motívy výšiviek z krojov digitálne upravuje a prenáša digitálnou tlačou na textílie, háčkovanú a paličkovanú čipku zas pretvára na moderný šperk. Ďalej slovenská dizajnérska značka PUOJD, dizajnérka šperkov Petra Toth či Slávka Tosherová, ktorá pod značkou Hogo Fogo vytvára z kvetov, pierok, listov a plodov nádherné čelenky, inšpirujúc sa dievčenskými venčekmi a partami pre nevesty. Tradičné techniky so súčasnými technológiami kombinuje Simona Janišová do úžitkovej a dekoračnej keramiky, Ondrej Eliáš sa zas prezentuje plstenými výrobkami a pod značkou Designend chce zničiť nudný dizajn na Slovensku. Super!

TREBA CHLADIŤ: Podzemný chladič piva
Chcete mať na chate či na záhradke pivo správne vychladené ako na siedmom schode do pivnice a nemáte ani pivnicu, ani chladničku, ani studený potôčik? Dánsky start-up chce zachrániť planétu od zbytočného používania elektriny a využíva na chladenie iba prirodzenú vlastnosť zeme, ktorá je dostatočne hlboko správne chladná. Ich zariadenie eCool je akási šachta, dlhá 113 cm, široká 30 cm, ktorú treba zakopať do zeme. Uprostred šachty je paternoster s naloženými plechovkami piva, ktorý sa ovláda zvrchu, v trčiacej nadzemnej časti, celkom jednoducho – ručnou kľukou. Zmestí sa doň dohromady 24 pív, do konca júna sa dá objednať za akciovú cenu 349 dolárov. Výrobca tvrdí, že v zime by nemal zamrznúť, v chladnejších oblastiach Dánska však predsa len odporúča tepelnú izoláciu.

TREBA OŽIVIŤ: Banskobystrické letné kino v „bazéne“
Projekt Kino v bazéne vznikol ako iniciatíva dvoch študentov (Slavo Sochor, Roland Maťaš) Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, ktorí sa rozhodli otvoriť architektonicky netradičné nádvorie školy spolužiakom a verejnosti. Minulý rok s pomocou 30 dobrovoľníkov premietli pre 900 ľudí desať projekcií. Otvorenie druhého ročníka je už túto stredu večer, a to filmom Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová. Ambíciou autorov projektu je v tomto roku rozšíriť predstavenia aj o iné formy, a tak sa na otvorení predvedie aj Divadelné Safari s interaktívnym predstavením Strach: Naivne pozitívna rozpráva. Zvyšné dva júnové týždne budú v programe patriť prehliadke talianskeho filmu. Vstup na všetky podujatia Kina v bazéne je voľný. Viac informácií o ďalšom programe na celé leto hľadajte na internete. Organizátori sľubujú viacero prekvapení.

TREBA OSLAVOVAŤ: TEDxBratislava – myšlienky hodné šírenia
Už piaty ročník konferencie TEDxBratislava sa uskutoční v sobotu 5. júla 2014 v novej budove SND. Konferencia dáva priestor zaujímavým osobnostiam zo Slovenska i zahraničia, ktoré sú výnimočné svojimi skutkami či zmýšľaním. Nadšencov dizajnu a technológií určite zaujme prednáška slovenského dizajnéra a konštruktéra Štefana Kleina, ktorému sa podarilo uskutočniť svoj dávny sen – skonštruovať lietajúce auto (tzv. Aeromobil). Na konferencii sa predstaví aj americká fotografka Nancy Ann Coyne, ktorá sa venuje angažovanému umeniu vo verejnom priestore či medzinárodne ocenený slovenský tanečník a choreograf Jaroslav Viňarský. Pozitívnu energiu budú môcť návštevníci načerpať od Islanďanky Vilborg Gissurardóttir, ktorá sa z nešťastnej pubertiačky vypracovala na skúsenú cestovateľku, a ako prvá Islanďanka prešla sama na lyžiach až na Južný pól.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Costnerova režisérska derniéra
Keď sa povie Kevin Costner, akoby sa povedalo Tanec s vlkmi. Vlastne nie, toto mohlo platiť tak pred desiatimi rokmi. Lebo dnes, keď sa povie Kevin Costner, ľudia už vôbec nemusia vedieť, o koho ide. Hrá síce ešte občas kdesi, ale akoby ani nehral. A nerežíruje, pričom práve vďaka réžii sa Costner v deväťdesiatych rokoch minulého storočia stal skutočnou hviezdou. Iste, režíroval dva z asi najväčších filmových prepadákov vôbec, Posla budúcnosti a Vodný svet, ale vynikajúco režíroval aj Tanec s vlkmi, svoju režisérku premiéru, a Krajinu strelcov (Open Range 2003), svoju režisérku derniéru a svoj najmenej docenený film. Klasický western, akurát nakrútený štyridsať rokov po tom, ako sa klasické westerny nakrúcali. Nádherný, silný, o cti a ďalších mužských veciach. Streda, 11. júna, Jednotka, 20.20.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite