Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miska mäsa

.yoani Sánchez .časopis .klub

Nikto nevie, ako to dostal do našej krajiny, kde vládne paranoia a na hraniciach máme toľko kontrol a obmedzení, ale Miguel to dokázal a má drone (diaľkovo ovládané lietadlo, pozn. prekl.). Je maličké ako detská hračka a s kamerou. Vo svojom voľnom čase ho tento štyridsaťčosi ročný Havančan využíva na objavovanie a sledovanie striech a terás svojich susedov. Je také maličké, že ho takmer nevidieť. Pritom prelieta ponad domy a to, čo fotografuje a nahráva, posiela na obrazovku svojho hrdého majiteľa.

Dnes je to len hračka, ale keď raz Miguela obvinia z diverznej činnosti, uvidíme jeho tvár v televízii a bude z neho agent CIA. Prinajlepšom. Ale kto vie? Jeho strýka zatkli na ulici, keď mal sedemdesiat, za to, že niesol v rukách magneťák. A to pritom pracoval pre štátny denník. Celé hodiny sedel na policajnej stanici, kým jeho výpoveď neprišiel potvrdiť jeho vlastný šéfredaktor. Čas plynie, dnes má štát strach z úplne iných vecí, ale tresty sa až tak nemenia.  
V každom prípade, a bez ohľadu na prípadný trest, Miguel už teraz objavil viaceré zaujímavé veci. Za vysokým plotom dôstojníka v susedstve stojí bazén, na streche domu bývalého ministra satelitná anténa, ba dokonca objavil aj misku plnú mäsa pre rotvajlera v dome maliara, čo býva na rohu ulice. S nočným videním v skorých ranných hodinách zaznamenalo lietadlo muža, ako sa ponára do smetiakov a odnáša si pod pazuchou nadobudnuté „poklady“ alebo strážcu, ktorý otvára kontajnery s tovarom tak, že časť tovaru ukradne bez toho, aby si to niekto všimol. Jedno ráno dokonca Miguelov drone nachytal prezidenta lokálneho výboru na ochranu revolúcie, ako pašuje alkohol z blízkej nemocnice.
Miguelovo tajné lietadielko nám ukazuje krajinu z vtáčej perspektívy, a je to Kuba rozsekaná do častí, ktoré k sebe nepatria.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite