Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

D-Day! Minulý týždeň si spojenci z čias druhej svetovej vojny pripomínali 70. výročie vylodenia v Normandii, Dňa D. Deň D, 6.jún 1944, zmenil svet a smerovanie dejín. Bol to začiatok spojeneckej ofenzívy voči nacistickému Nemecku, ktorá napokon vyvrcholila jeho porážkou, a zároveň najväčší obojživelný útok v dejinách vojenstva.

Francúzsky prezident Francois Hollande a americký prezident Barack Obama si túto udalosť pripomenuli na slávnosti v Colleville-sur-Mer, kde je pochovaných vyše 9-tisíc amerických vojakov. Na spomienkových podujatiach sa zúčastnila aj britská kráľovná a princ Charles. Najvzácnejšia však bola účasť stoviek ešte žijúcich veteránov ofenzívy. Títo muži, osemdesiatnici a deväťdesiatnici, sa zhromaždili na oboch brehoch prieplavu La Manche. Spomínali na svojich druhov, ktorí počas ofenzívy položili život – 6. júna 1944 padlo podľa rozličných zdrojov od 2 500 do 4000 spojeneckých vojakov. „Boli to jatky,“ spomínal jeden veterán. „Dúfam, že na tých chudákov, čo tu padli, sa nezabudne.“
.mg

Stretnutie lídrov G 7
v Bruseli malo ako hlavné témy ekonomiku, nerastné suroviny a krízu na Ukrajine. Zaznela výstraha, že Rusko môže očakávať ďalšie sankcie. Vladimír Putin, na summit nepozvaný, sa neskôr stretol s niektorými lídrami na rozhovoroch v Paríži.
Európska centrálna banka spravila bezprecedentný krok: negatívnu, tzv. sterilizačnú úrokovú mieru, - 0,1 percenta. Hlavnú refinančnú sadzbu stanovila na 0,15 percenta, jednodňovú refinančnú na 0,4 percenta. Cieľom bolo prinútiť banky, aby poskytovali viac úverov.
Prezidentské voľby v Sýrii vyhral Bašár al-Assad, získal 88, 7 percenta hlasov. Voľby sa konali len na územiach, ktoré má režim pod kontrolou. Kým Rusko ich hodnotilo kladne, USA ich označili za hanbu a výsmech.
Švédsky minister zahraničia Carl Bildt sa obáva, že prípadná nezávislosť Škótska by bola „katastrofou“ a poznačila by celú Európu. Podľa neho dokonca hrozí balkanizácia britských ostrovov, najmä keď vezmeme do úvahy problém Írska. Bildt varoval Britov aj pred odchodom z EÚ.

Osobnosť:Vitalij Klyčko/
Jeden z lídrov ukrajinskej opozície sa stal primátorom Kyjeva a vyhlásil, že zavedie „nulovú toleranciu voči korupcii“. Je odhodlaný hospodáriť transparentne a komunikovať aj s predstaviteľmi Majdanu. Tí odmietajú jeho návrhy opustiť a sprejazdniť Námestie nezávislosti.

Antiosobnosť: Viktor Orbán/
Politický tábor maďarského premiéra chce zákonom drasticky zdaniť príjmy médií z reklamy. Médiá sa obávajú o svoju nezávislosť. Aj provládny denník Magyar Nemzet uverejnil kritický úvodník, kde tvrdí: „Dvojtretinová väčšina chce už naozaj stúpiť na hrdlo slobode tlače.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite