Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Ak ide o mňa, to šamanovo prekliatie Ronalda pred futbalovými majstrovstvami sveta za humorné nepovažujem. S okultnými praktikami nikdy nie sú žarty. Ale o inom som chcel. Od prvých majstrovstiev ten šampionát naberá na sile. Kam sa hrabú olympijské hry, čo sa sledovanosti týka?! Lámu sa všetky rekordy, aj ten o lete človeka na Mesiac. Zvláštne, odkedy existuje tento turnaj, ani raz nevyhral tím, ktorý by mal zahraničného trénera. V jednote je sila. Stávkové kancelárie lákajú do gamblerskej pasce stále nových klientov.

Nuž a im, aj keď futbalu rozumejú, čoraz viac tipov nevychádza.  V prípade Maradonu v dramatickom štvrťfinále v roku 1986 za to vtedy mohla ruka (vôbec nie Božská) a určite obrovská túžba vyhrať. Lenže čo si dnes myslieť o nigérijskom brankárovi Ejidemovi, chystajúcom sa na majstrovstvá, keď si v obrovskej túžbe prehrať sám šmarí loptu do siete?! Futbalový ošiaľ sa teda roztáča naplno ako prototyp šoubiznisu. Vysielacie práva, zisky z reklamy, ceny hráčov, poistky na ich končatiny tvoria takú ozrutnú sumu, že za to kúpite polovicu Brazílie, alebo aspoň jej chudobnejšiu časť.
Tie mužstvá však sú kondične na tom približne rovnako, majú dve nohy, jednu hlavu a niečo nabehané. Tá vyrovnanosť, keď všetci môžu byť prví, spôsobuje psychickú záťaž, ktorá plynie z neistoty očakávania. My klasickí diváci by sme radi videli aj veľkosť charakterov, aj srdcervúcu hru s ťahom na bránu pre krásu prítomnej chvíle, na spôsob velikána Pelého. Chceme zatlieskať čistému futbalu, ktorý bude definovať rovnosť šancí, a nie prekliatie. Nech je to nervy drásajúca dráma v tom najlepšom význame slova. Aj keď vo futbale rovnako ako v živote nájdeme veľa krivdy, môžu ten šampionát aj hráči, aj fanúšikovia vnímať rovnako, ako naznačuje skladba v dráme Fair play:
„Kto siaha po hviezdach/ Ten musí skrotiť strach/ Je krásne zvíťaziť/ Len nikdy nestrať cit..../ Život nehrá fér, aj tak stále ver...“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite