Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA GRILOVAŤ: Ohnisko v strede stola
Pre tento honosný megagril, obkolesený stolom, si tvorcovia zobrali inšpiráciu asi zo stolových grilov a raclettovačov, keď si ľudia sediaci za stolom môžu  sami ugrilovať, na čo práve majú chuť, a nie sú odkázaní na grilmajstra. Jag grill je spojením ohniska, grilu a stola do jedného, sedieť za ním a súčasne si grilovať môže naraz až osem ľudí. Celá konštrukcia, na ktorú sa nakladú mriežky, oheň aj servírovacie časti stola, sa dá relatívne ľahko zmontovať a rozmontovať, má aj bočné dvierka, aby sa dala priebežne čistiť. Jag grill nie je žiadny lacný špás, stojí 3 000 dolárov.  Ale šikovný majster si ho podľa fotiek možno dokáže po večeroch zmajstrovať aj sám, už je len otázka, čo bude robiť počas párty, keď mu všetku zábavu s grilovaním preberú samotní hostia.

TREBA SPOLUNAŽÍVAŤ:  Festival Tutti Frutti
Vytvoriť priestor na dočasné umelecké, aktivistické alebo iné intervencie vo verejnom priestore Tržnice na Trnavskom mýte v Bratislave, to je cieľom nového site-specific festivalu Tutti Frutti. Zásahy, projekty a podujatia by mali prispieť k oživeniu  a pretepleniu miesta, vneseniu netrhového komunitného ducha do priestoru, ktorý je za zvyčajných okolností len miestom nakupovania, prípadne konzumácie. Od pondelka si budete môcť pozrieť performance site-specific maľby Blanky Jakubčíkovej, Tanečné divadlo Bardo + David Synák, vyskúšať pohybový workshop pre verejnosť CirKusKus, vypočuť Rúry, skladbu Jonáša Grusku skomponovanú pre ventilačné rúry pred Tržnicou. V sobotu v rámci Kitchen Art si aj s deťmi môžete otestovať svoju spontánnosť a tvorivosť pri kreslení v skupinkách. Viac o programe na www.tuttifrutti-festival.sk.

TREBA OTVORIŤ: Víkend otvorených parkov a záhrad
Prvýkrát sa táto myšlienka realizovala v roku 1998 v Londýne a tento víkend sa už šiestykrát uskutoční aj na Slovensku, otvorené budú napríklad záhrady kaštieľa Veľký Biel, Modranské záhrady, park v Topoľčiankach, záhrady Horného mesta v Nitre, park v Spišskom Hrhove a v Bratislave rekordných 24 rôznych lokalít. V sobotu je v lokalitách Kochova záhrada, Prűger-Wallnerova a Vodárenská komunitná záhrada pre záujemcov pripravená aj dobrovoľnícka brigáda. Prvýkrát je zapojené aj bratislavské Námestie slobody, kde je možné tento zanedbaný mestský park podporiť zakúpením a zasadením si vlastného kvetu Priateľa parkov a záhrad. Súčasťou programu je diskusia s autorom fontány Družba akademickým sochárom Jurajom Hovorkom. Viac na www.vikendotvorenychzahrad.sk.

TREBA OKOŠTOVAŤ: Slovenské minipivovary
V Stupavskom Zámockom parku sa v sobotu uskutoční prvý Stupavský pivný festival. Jeho ambíciou je predstaviť produkciu slovenských minipivovarov, z ktorých účasť potvrdilo nasledovných trinásť: domáci organizátor Stupavar, Štramák, Hellstork, Mauacký muádek, Lingišpír, Sandorf, Bozen, Kastelán, Richtár Jakub, Urpiner, Starosloviensky pivovar, Kaltenecker, Jama craft brewery.  Súčasťou podujatia je aj súťaž o najlepšie pivo, počas dňa je pripravený hudobný program, ako aj program pre celú rodinu vrátane člnkovania na jazierku a samozrejme tombola! Ak chcete pristúpiť k degustovaniu zodpovedne, hodnotiť by ste mali priezračnosť, vôňu, jej intenzitu a či neobsahuje neprirodzené pachy, rezkosť, teda nasýtenosť nápoja oxidom uhličitým a samozrejme chuť, takže musíte preglgnúť minimálne jeden hlt, pretože len tak môžete dosiahnuť komplexné vnímanie štruktúry chuti.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Bolestivo múdra a tragická komédia
Na filmoch je najúžasnejšie to, že nech ich človek videl akokoľvek veľa, vždy sa nájde nejaký ďalší, ktorý dokáže prekvapiť. V Obyčajných hrdinoch (Imaginary Heroes 2004) sa napríklad rieši totálny rozpad zdanlivo šťastnej a zvonka spokojnej rodiny. Sandy a Dan sú manželia, taký lepší zabezpečený párik, dom na predmestí, deti a tak ďalej. Príliš veľká idyla na to, aby to bola pravda. A nie je a dozvieme sa to hneď od začiatku, potom, ako jedno z detí spácha samovraždu. Tragédia, nemusí byť posledná  ani jediná, matka Sandy, vynikajúco zahraná Sigourney Weaverovou sa s tým pokúša čosi urobiť, ale nejde to, kostlivcov v skrini má táto rodina viac. A teraz to najlepšie. Obyčajní hrdinovia sú v takomto dramatickom nastavení komédiou. Vyslovene vtipným, a aj keď bolestivo, vyslovene múdrym filmom.  Piatok, 6. júna, Dvojka, 22.10.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite