Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lepšie nahí, ako..

.yoani Sánchez .časopis .klub

Žena s odhalenými prsiami. Pôsobí ako veštec, prejav podivného umenia. Sme v Havane 80. rokov a výstava Deväť alchymistov a slepec vyvolala škandál. Skončí sa to jej zrušením a démonizáciou viacerých umelcov. V krajine, kde sa moc dodnes zakrýva do olivovozelených uniforiem s dlhými rukávmi, ktoré viac skrývajú, ako odhaľujú, je nahota prejavom protestu a vzdoru.

Autoritatívny režim znáša nahotu zle. Pripadá im nečistá, ponižujúca, aj keď v skutočnosti je to prirodzený a prvotný stav ľudskej bytosti. Totalitári sú prudérni, úzkoprsí a hanbliví. Každé libertínske gesto ich straší a príliš veľa odhalenej kože považujú za gesto vzdoru. Myslia si to, pretože v skutočnosti ľudské telo vnímajú ako niečo nečisté a obscénne. Preto je aj vyzliekanie protivníkov jednou z obľúbených represívnych praktík. Sú presvedčení, že vyzlečením degradujú bytosť na obyčajné zviera. Preto aj opozíciu prirovnávajú  k červom, parazitom a švábom.
V cele bez okien nútia dozorcovia politického väzňa, aby sa vyzliekol. V miestnosti, z ktorej nemožno počuť krik, tri ženy obchytkávajú nedávno zadržanú väzenkyňu. Na internátnej škole nemajú sprchy záves, aby žiadny študent necítil potrebnú diskrétnosť. V chladnej šedej miestnosti sú židia nútení vyzliecť sa a odkráčať do plynových komôr. Vyzliekanie znamená poníženie, vyzliekanie znamená zbaviť ľudskosti, vyzliekanie znamená zabiť.
Fotky, ktoré nedávno prišli z Venezuely, potvrdzujú, že prax, pri ktorej sa ľudia zbavujú odevu, aby tak boli morálne potrestaní, sa neskončila. Mladý muž je skupinou iných vyzlečený, aby bol ponížený, aby ľudia videli každý centimeter jeho kože. Skončí sa to však inak a stane sa z neho ikona. Je krásny, čistý a úprimný. Na ľudskom tele nie je nič špinavé. Nemáme dôvod hanbiť sa za to, ako vyzeráme, keď sme prišli na svet. Hanbiť by sa mali tí, ktorí sa schovávajú za uniformy a výložky, ktoré si sami udelili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite