Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odchod nepotrestaného generála

.grzegorz Górny .časopis .klub

V nedeľu pred týžďnom zomrel generál Wojciech Jaruzelski. Hoci Lech Walesa tvrdil, že odchádza veľký človek, veľká časť Poliakov si to nemyslí.

Deň jeho smrti bol symbolický, okrem iného to bol aj deň ťažkej porážky poľskej ľavice. Všetky ľavicové strany v eurovoľbách, ktoré sa konali v ten deň, získali spolu iba 15 percent hlasov.
Jaruzelski bol človekom, ktorý patril do spoločnosti Honeckera, Husáka, Ceauşesca či Živkova – posledných komunistických diktátorov v Európe. Ako dokonalý konformista však zacítil vetrík, ktorý začal viať z Moskvy, keď sa moci ujal Michail Gorbačov a prispôsobil sa tomu. Zorganizoval operáciu pod názvom Okrúhly stôl a vyhol sa osobnej zodpovednosti za spáchané zločiny. A bolo ich v jeho živote celkom dosť.
Keď sa Jaruzelski v roku 1923 narodil, nič nesvedčilo o tom, že sa raz stane presvedčeným komunistom. Narodil sa do šľachtickej rodiny, ktorá bola známa svojou religiozitou a patriotizmom. Navštevoval katolícke gymnázium a bol aktívnym skautom. Všetko však zmenila druhá svetová vojna a rozdelenie Poľska medzi hitlerovské Nemecko a stalinistické Rusko. Šesťnásťročný Jaruzelski sa spolu s rodičmi ocitol na Sibíri.
Do Poľska sa spolu s poľskou ľudovou armádou, ktorá vznikla po boku sovietskej armády, vrátil v roku 1944 už ako úplne iný človek. Jeho premena bola taká veľká, že o tom vznikla dokonca literárna legenda. Skutočného Jarzulského vraj v Rusku vymenili za jeho dvojníka.  Na takéto tvrdenie však neexistuje jediný dôkaz. Oveľa pravdepodobnejšia je téza o ideovej premene mladého človeka vedeného oportunizmom.
Mladý dôstojník zažíva v komunistickom Poľsku prudkú kariéru. V rokoch 1945-47 bojuje proti poľskému antisovietskemu podzemnému odporu. Stane sa agentom vojenskej tajnej služby a ako muž, ktorý sa teší dôvere Moskvy, pomáha presadiť brutálnu sovietizáciu poľskej armády. Už vo veku 33 rokov sa stáva generálom.
Keď v roku 1967 vypukne na Blízkom východe šesťdňová vojna a v komunistických krajinách sa začne antisionistická honba na čarodejnice, Jaruzelski riadi „odžidovčenie” poľskej armády. Patrí do najantisemitskejšej frakcie v komunistickej strane.  V roku 1968 ako minister obrany riadi poľské jednotky počas invázie do Československa. V roku 1970 dohliada na krvavú pacifikáciu robotníckych demonštrácií na pobreží, počas ktorých je niekoľko desiatok ľudí zastrelených.
Jeho postavenie v straníckej hierarchii po celý čas rástlo, až sa napokon v októbri 1981 stal prvým tajomníkom. A o dva mesiace neskôr – 13. decembra – vyhlasuje stanné právo, ktoré je priamo zamerané proti Solidarite. Až do svojej smrti Jaruzelski tvrdil, že tým chcel zabrániť horšiemu variantu – vojenskej intervencii sovietskej armády. Komunistické archívy však tieto jeho slová nepotvrdzujú. Moskva o niečom takom neuvažovala, po celý čas si boli v Kremli istí, že Jaruzelski si s povstaním Solidarity poradí sám.
Dekáda 80. rokov, keď stál generál na čele krajiny, bola v Poľsku obdobím stagnácie, hospodárskej krízy a stratených príležitostí.  Vyše milióna Poliakov v tom čase emigrovalo z krajiny a vyše sto opozičných aktivistov bolo zavraždených neznámymi útočníkmi.
Pád komunizmu však nezastihne Jaruzelského ani na lavici obžalovaných, ako to bolo v prípade Honeckera, ani pred popravnou čatou, ktorá čakala na Ceaušesca. Jaruzelski sa, naopak, v roku 1989 stane novým poľským prezidentom, a to vďaka okrúhlemu stolu, kde došlo k porozumeniu časti elít Solidarity s komunistami.
Vďaka takejto transformácii režimu sa diktátor nikdy za svoje zločiny pred súdom nezodpovedal. Procesy proti nemu sa ťahali celé roky, zločiny sa tak stávali premlčané a sám generál svoju absenciu vysvetľoval zlým zdravotným stavom. Dnes ho tak môže súdiť už iba Boh a dejiny.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite