Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Nové volebné kódexy Národná rada schválila nové volebné pravidlá, ktoré majú od roku 2015 zjednotiť podmienky pre všetky druhy volieb. Doteraz boli upravené v šiestich rôznych zákonoch. Vznikne nová 14-členná štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Kandidujúce subjekty budú tiež musieť financovať svoje kampane cez transparentné účty s finančnými limitmi na výdavky. Predvolebné moratórium bude platiť dva dni pred každým typom volieb. Dva týždne pred voľbami nebudú môcť byť zverejňované prieskumy verejnej mienky.

Najkontroverznejšie reakcie vyvolala správa, že kandidáti na starostu budú musieť mať maturitu. V skutočnosti sa hovorí o strednom vzdelaní. Poslanec Miroslav Beblavý v piatok upozornil, že stredným vzdelaním nie je len maturita alebo výučný list, ale aj nižšie sekundárne vzdelávanie osôb s mentálnym postihnutím. Čiže napriek snahe zaviesť „vzdelanostný cenzus“ bude možné, aby teoreticky kandidovali aj takíto ľudia. Opozícia zrejme napadne sporné ustanovenia na Ústavnom súde.
.lk

V SDKÚ sa začínajú čoraz viac ozývať hlasy, ktoré sú nespokojné s predsedom Pavlom Frešom. V niektorých médiách sa dokonca objavili informácie, že do konca januára by sa mal uskutočniť mimoriadny kongres strany. Vedenie strany to nepotvrdilo.
Andrej Kiska predstavil svoj prezidentský tím. Okrem bývalého predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka a sociológa a diplomata Martina Bútoru v ňom budú aj Kiskovi poradcovia z kampane Sergej Michalič a Rado Baťo. Hovorcom prezidenta bude novinár Peter Petrus.
Združeniu Za otvorenú justíciu sa nepáčia plošné previerky sudcov na základe informácií od NBÚ, ktoré obsahuje návrh novely ústavy z dielne Smeru a KDH. Ak novela prejde, chcú ju napadnúť v Rade Európy.
Milan Kňažko potvrdil, že sa v komunálnych voľbách pokúsi získať post bratislavského primátora. Kandidovať chce aj Ivo nesrovnal z SDKÚ a vlastného kandidáta avizuje aj Procházkova Sieť. Obhájiť post bude vo voľbách chcieť aj aktuálny primátor Milan Ftáčnik.

Osobnosť: Karolína Schmiedlová/
Slovenská tenistka porazila na turnaji Roland Garros v Paríži bývalú svetovú jednotku Venus Williamsovú. Darilo sa aj ďalším Slovákom, do druhého kola turnaja postúpili aj Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Martin Kližan.

Antiosobnosť: Martin Glváč/
Podľa Inštitútu pre stredoeurópsku politiku nie je slovenská armáda dostatočne obranyschopná. Dôvodom je málo peňazí, ale aj zlá komunikácia a personálne rozhodnutia ministra obrany. Vojenská technika dožíva, sme príliš závislí od Moskvy a piloti málo cvičia.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite