Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V roku 2012 vyšla vo vydavateľstve Michala Vaška kniha Vladimíra Palka Levy prichádzajú. Na Slovensku rýchlo zmizla z pultov a bolo treba robiť dotlač. Na začiatku tohto roku vyšiel v malom nemeckom vydavateľstve fe-Medienverlags GmbH jej nemecký preklad. A zažíva rovnako úspech. V nemecky hovoriacej oblasti distribučnej siete Amazon je v sekcii politická sociológia dlhodobo na prvých rebríčkoch predajnosti. V Rakúsku a Nemecku vyšlo šesť recenzií, v Holandsku, Poľsku a Chorvátsku po jednej. Vladimírovi Palkovi prichádzajú ďakovné listy, telefonáty a prvé pozvania na diskusie.

Na 502 stranách tejto knihy autor kompetentne píše o známych, často legendárnych kresťanských politikoch v severnej Amerike a v Európe, najmä v súvislosti s ich správaním vo chvíľach, keď sa na pôde ich vlád a parlamentov rozhodovalo o morálno-etických otázkach. Takto pred nami defilujú bratia Kennedyovci, P. E. Trudeau, belgický kráľ Baudoin I., G. Andreotti, J. C. Juncker či H. V. Rompuy. Takisto je pútavé čítať o postoji predstaviteľov miestnych cirkví v takýchto prelomových situáciách, o médiách a niektorých žurnalistoch. Kniha sa pre západného čitateľa okrajovo dotýka aj slovenských reálií. Sila a pútavosť tejto knihy pre západného čitateľa je v tom, že sa pred neho asi prvýkrát dostáva pokojná a ucelená informácia o zmieňovaných udalostiach druhej polovice 20. storočia.
Zažiť takýto úspech a záujem o slovenského autora, bývalého ministra vnútra a poslanca parlamentu je udalosť, ktorá presahuje Vladimíra Palka. Je to udalosť, ktorá nás reprezentuje v zahraničí. Toto je v dnešnej dobe šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. O takéto počiny má svet záujem a rešpektuje ich. To, že kniha zažíva úspech, hovorí však aj o tom, že v slobodnom svete vzniká nová potreba reflektovať niektoré udalosti. A to je zaujímavé znamenie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite