Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA PIECŤ: Koláčiky s prekvapením
Piñata je veselá farebná papierová guľa, hviezda či iný objekt, ktorý je dutý a  naplnený drobnými hračkami alebo cukríkmi. Pochádza z Číny, ale udomácnila sa najmä v mexickom folklóre. Bola inšpiráciou aj pre amerického výrobcu kuchynského náčinia Nordic Ware pri Pinata cake pan, teda špeciálnej forme na pečenie koláča, ktorý je dutý a naplnený cukríkmi, orieškami, keksíkmi či jedlými sladkosťami. Návod je jednoduchý, upečú sa najprv dve polovice, ktoré majú v strede veľkú jamku, po upečení sa naplnia sladkosťami, zlepia dokopy krémom a bohato vyzdobia dokola. Existuje aj verzia na pečenie malých dutých guľôčok cookie cups baking kit, v podstate je to obrátený plech na mafiny s plastovou pomôckou, ktorá cesto vytvaruje. Na stránke výrobcu je návodné video, šikovné cukrárky možno ani nebudú potrebovať špeciálnu formu.

TREBA OSLAVOVAŤ: Medzinárodný deň detí
V nedeľu deti oslavujú, že sú deti, a kam sa len obzriete, všade sa pre ne organizujú akcie. Obchodné domy, stravovacie zariadenia aj cestovné kancelárie ponúkajú detské zľavy, miestne kultúrne a detské centrá, divadlá, galérie a múzeá, hasiči, letci i policajti, koníčkari, psíčkari i farmári organizujú všakovaké podujatia od piatku až do nedele. Napríklad v sobotu sa už tradične v areáli SĽUK-u v Rusovciach môžu deti vytancovať, vyzabávať a tvoriť na ľudovú nôtu, na leteckej základni Sliač i v Kuchyni sa budú pozerať najmä do neba, po vzore Bojnického zámku už i ďalšie hrady ožívajú programom pre deti, napríklad Modrý kameň, Muráň či Spišský hrad. Viaceré lesy na Slovensku sa zmenia na rozprávkové. Dokonca i šenkvickí poľovníci robia program pre deti. Viac na www.sdetmi.com.

TREBA HUMANIZOVAŤ: Divadlo utláčaných
Uršula Kolavyk, ktorú sme spovedali v tomto čísle, vedie Divadlo bez domova, v ktorom sú herci a herečky ľudia bez domova či inak hendikepovaní. V stredu si v bratislavskom Pisztoryho paláci môžete pozrieť jedno z ich predstavení nazvané Bábka. Predstavenie vzniká v duchu techniky Divadla utláčaných, ktorej autorom je Brazílčan Augusto Boal. Na začiatku bola iba bábka v životnej veľkosti. Bez výrazu tváre, bez charakteru. Neskôr jej dali meno. Postava Frankyho, ako ho volajú herci a herečky, začala v divadelnom priestore ožívať. Uršula Kovalyk  spočiatku písala hry pre divadlo sama, dnes už však herci a herečky dospeli do stavu, že sa dokážu odblokovať, otvoriť a tvoriť vlastné texty, ona ich z nich len vyťahuje. Divadlo je súčasťou sociálnej práce, samotné predstavenie je len čerešničkou na torte.

TREBA SA POUČIŤ: Ako lepšie komunikovať
O tom, aké je dôležité pamätať si chyby a poučiť sa zo svojich neúspechov, písala v .lifestyle minulý rok naša spolupracovníčka Mirka Gúčiková, a potom to odprednášala na prvej konferencii Fail Faire. Zdá sa, že podujatie dopadlo úspešne a ak sa aj nejaká chybička vyskytla, nadácia Pontis sa z nej isto poučila, a tak teraz pozýva na pokračovanie Fail Faire #2 na tému Ako sme to zle komunikovali. Štyria hostia porozprávajú, ako sa veci mohli robiť inak. Branislav Ondrášik z Esetu, Adam Marek z Viamo, Juraj Sasko z Visibility a Sergej Kára z Vagus ukážu, ako by komunikovali inak, čo spravili pri komunikácii svojich produktov či projektov zle a čo sa pri tom oni sami naučili. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok večer v coworkingovom priestore The Spot v Bratislave.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Staromilský akčný thriller o cti
Ronin (1998) je labutia pieseň jedného z hollywoodskych žánrových velikánov, režiséra Johna Frankenheimera, ktorý debutoval v televízii v päťdesiatych rokoch ako dvadsaťročný mladík, režírujúci obskúrne televízne šou a svoj naozaj posledný film nakrútil v roku 2002 ako 72-ročný. V tom istom roku zomrel, čo vlastne len ilustruje, že film bol skutočne Frankenheimerov život. Jeho filmografia je plná výborných, často nie celkom docenených filmov. To azda preto, že Frankenheimer bol v prvom rade bravúrny remeselník, ktorému akoby autorské chápanie filmu ako umeleckej výpovede veľa nevravelo. Ronin je Frankenheimerovým majstrovským kusom, staromilský akčný triler o cti ako morálnej maxime ľudí, od ktorých by morálku sotva kto očakával. A hrajú v tom Robert DeNiro, Jean Reno, Stellan Skasgård, Sean Bean a Natascha McElhone. Streda, 28. mája, Jednotka, 20.20.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite