Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Splnený sen

.yoani Sánchez .časopis .klub

Nepamätám si už názov toho filmu, ani meno režiséra, dokonca ani to, či som ho videla v kine, alebo v televízii. Ale nikdy nezabudnem na scénu, keď si filmová postava vyzliekala kabát a podávala ho svojmu priateľovi. Ten sa mu priznal, že už dlho túži po takej modernej koženej bunde. „Tu máš a snívaj o niečom väčšom,“ odsekol a podal mu objekt jeho túžob.

Keď sa podarí zrealizovať projekt, o ktorom sme dlho snívali, človek získa pocit, že by si mal stanoviť nové ciele. Myšlienkou o internetovom časopise 14ymedio.com som bola posadnutá už viac ako štyri roky. Najskôr som mala pocit, že časopis potrebujeme kvôli informáciám, koré majú Kubáncom pomáhať  rozhodovať sa o vlastnom osude s väčšou dávkou zrelosti. Potom prišiel čas na úvahu, ako niečo také dosiahnuť, čo treba spraviť. A potom práca nad návrhmi a termíny, ktoré sme ledva stíhali.
Bol aj moment, keď sa priatelia z môjho sna posmievali, vždy, keď naň prišla reč. „Si pobláznená novinami,“ hovorili mi. To najťažšie je však len pred nami. Musíme premeniť túto fantáziu na skutočnosť. Zakopnutí a prekážok bolo bezpočet. Od kadejakých poplatkov, ktoré sú dôkazom toho, že mocní vidia v šírení informácií zradu, až po skepticizmus niektorých ľudí okolo nás. Ale s myšlienkami, ktoré vám ovládnu myseľ, to už tak chodí. Ťažko sa ich zbavuje.  
Dnes som si splnila svoj sen. Na rozdiel od tej filmovej postavy to nebol kus odevu, ale priestor pre žurnalistiku, kde sa ku mne pridali ďalší kolegovia. Naše médium chce ponúknuť čitateľom na Kube aj v cudzine domáce spravodajstvo, komentáre k aktuálnemu dianiu, a vôbec, informácie o realite, ktorou žijeme na ostrove. Niet pochýb o tom, že nás čaká ťažká práca, ale budeme sa snažiť, aby všetko, čo napíšeme, bolo kvalitné. Teraz je čas na nový sen. Za rok budeme možno mať kiosk na rohu ulice. Ktovie?
Pozn. red.: Webstránka 14ymedio.com bola po 90 minútach existencie na Kube zablokovaná. V cudzine je dostupná.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite