Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Morges a demokracia

.viera Strišková .časopis .týždeň vo svete

Nedávno sme sa presťahovali do malého, ale pôvabného švajčiarskeho mestečka Morges. Dokonalá poloha medzi Ženevou a Lausanne, a najmä blízkosť jazera tu vytvorili domov takmer pre 15-tisíc obyvateľov. Sotva sme sa zabývali, a už sme si v schránke našli pozvánku na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi miestnej samosprávy. Privítali nás veľmi srdečne a s pohárom miestneho vína. Potom prišla prezentácia kolektívneho vládnutia siedmich primátorov.

Mala som pocit dôvery, keď som mohla nazrieť do plánov územných celkov či rozpočtu. Nuž, vo Švajčiarsku je to tak: vzťah medzi obyvateľmi a vládnucou elitou je založený na dôvere a transparentnosti. A to je jasné aj v malom Morgese.
Keď som v pondelok odučila poslednú hodinu ústavného práva, mala som rovnaký  pocit dôvery. Dôverujem budúcim právnikom, že sa nielen naučili, ale aj pochopili, ako ich krajina funguje a budú zodpovednými občanmi.
Lebo napríklad rozumieť častým ľudovým hlasovaniam vo Švajčiarsku nie je pre bežného občana vôbec jednoduché. Pravidlá priamej demokracie sa na základnej a strednej škole neučia. Šepká sa, že raz bude hlasovanie o povolení hlasovania len pre tých, ktorí si ho zaslúžia – čiže pre tých, ktorí rozumejú jeho mechanizmom a dôsledkom. To by tu bola revolúcia.
Je pravda, že hlasovanie v referendách alebo o iniciatívach často ovládajú skôr emócie ako argumenty. Kampaň sa spolieha na utvrdenie starých alebo vytvorenie nových hodnôt v spoločnosti. Napríklad to, že si Švajčiari pri poslednom ľudovom hlasovaní neodsúhlasia minimálnu mzdu, bolo jasné od začiatku. Oveľa zaujímavejšie je, že neprešiel nákup vojnových stíhačiek. Ide o prvé „nie“ vojenskému projektu, odkedy je Švajčiarsko Švajčiarskom. Nepomohlo vyjadrenie ministra obrany, že obnova bojových lietadiel je ako obnova vecí v domácnosti. Keď dodal, že on doma používa len jeden prístroj, ktorý má viac ako 30 rokov, a tým je jeho žena, feministky, pacifisti a ostatné hnutia ľavice mali jasno, že lietadlám povedia nie. Hodnoty sú hodnoty.

Viera Strišková pracuje a píše doktorát na Právnickej fakulte Ženevskej univerzity vo Švajčiarsku, ktoré sa jej stalo na čas druhým domovom. Okrem toho je dobrovoľníčka v Červenom kríži a keď môže, s chuťou tancuje zumbu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite