Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sklamaný Wilders Vo štvrtok 22. mája sa začali voľby do Európskeho parlamentu. Odštartovali ich voliči vo Veľkej Británii a v Holandsku, neskôr nasledovali ostatné krajiny. Konečné výsledky mohli byť zverejnené až v nedeľu a za všetky krajiny naraz. Už vo štvrtok však bolo zrejmé, že účasť Britov neprekoná rekordy a bude medzi 30 a 40 percentami voličov. Britskí euroskeptici UKIP si gratulovali k ziskom.

Prekvapenie sa však konalo v Holandsku, kde podľa tzv. exit pollu skončil Geert Wilders so svojou nacionalisticky-euroskeptickou Stranou slobody až štvrtý. Wilders čakal viac. V porovnaní s rokom 2009 stratil okolo 5 percent voličov. Predbehli ho proeurópske strany D66 a CDA. Tretí mali byť podľa tohto prieskumu medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností  liberáli na čele s premiérom Markom Ruttem. Exit polly nie sú, samozrejme, presné, pre Wildersa však už stačili, aby mal hlavu v smútku. Dodal však: „Holandsko nie je o nič eurofilnejšie len preto, že dvaja z troch Holanďanov zostali doma.“
.mg

Grécky rating je o stupeň vyšší, oznámila ratingová agentúra Fitch. Posunula krajinu na úroveň B a je to prejav ocenenia snahy gréckej vlády o postupné ozdravenie verejných financií. Po šiestich rokoch recesie sa od Grécka konečne čaká hospodársky rast.
Boko Haram opäť útočí. Brutálna islamistická milícia zabila pri bombovom útoku na trhu v nigérijskom meste Jos okolo 120 ľudí. Deň nato pri prepade dediny Chikongudo v Nigérii zavraždili militanti 29 ľudí. OSN po udalostiach posledných mesiacov zaradila Boko Haram k teroristickým organizáciám.
Thajská armáda uskutočnila štátny prevrat, zrušila ústavu, zakázala zhromažďovanie. Po polroku protivládnych protestov to má byť pokus o obnovenie poriadku.
Voda po povodniach na Balkáne klesla, ale atmosféra zostala napätá. Povodne si vyžiadali približne päťdesiat obetí na životoch. Trvá hrozba odhalených mínových polí i nákaz, lebo všade sú uhynuté zvieratá. Navyše koncom týždňa očakával Belehrad ďalšiu povodňovú vlnu.

Osobnosť: Petro Porošenko/
Minulý týždeň sa konali na Ukrajine prezidentské voľby. Prieskumy dávali najväčšie šance na víťazstvo Petrovi Porošenkovi. 48-ročný veľkopodnikateľ a exminister Porošenko má zrejme aj najväčší potenciál pomôcť k udržaniu jednotnej Ukrajiny.

Antiosobnosť: Bašár al-Assad/
Sýrsky prezident sa pripravuje na prezidentské voľby, ktoré majú byť 3. júna. Krvavý konflikt v jeho krajine zúri ďalej. Assad čaká víťazstvo, keďže zákonom zabránil kandidovať lídrom opozície v exile. Západ označil nadchádzajúce voľby za paródiu.

Citát/
Petro Porošenko: „Ručím za to, že situácia na východe sa do troch mesiacov vyrieši.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite