Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA VARIŤ: Sous vide riadené cez mobil
Aj keď šéfkuchár Igor Čehy tvrdí, že na varenie metódou sous vide, teda vo vákuu, keď sa potraviny pripravujú vo vzduchotesnom obale vo vodnom kúpeli s kontrolovanou teplotou, treba získať isté kuchárske znalosti, vo svete technológií sa roztrhlo vrece s pomôckami, ktoré toto varenie robia dostupné aj pre úplných amatérov. Ďalšou v rade inovácií je Mellow z portugalských FVN Labs. Je to zariadenie napojené na smartfón. Aplikácia sleduje varenie a nastaví správne teploty a časy namiesto kuchára. Ten ani nemusí byť v kuchyni, ani pri zmysloch, lebo varenie sa dá nastaviť vzdialene a s časovým posunom. Napríklad raňajšie vajíčka vložíte do vody večer, tá ich celú noc udržuje v chlade a zapne varenie až v tom čase, aby boli práve správne dovarené na raňajky. Mellow sa už dá predobjednať za 400 dolárov.

TREBA SA INŠPIROVAŤ: Jedlá nádoba na vodu
Aj keď podľa šéfkuchárov, ktorých sme v tomto čísle spovedali, je už molekulárna gastronómia pasé, stále je to veľmi inšpiratívna metóda, ktorou sa dajú nielen vizuálne a chuťovo ozvláštniť jedlá, ale jedného dňa možno aj zachrániť planétu. Práve ona inšpirovala tvorcov „fľaše“ Ooho z jedlých rias, ktorá ľubovoľne zväčšuje objem. Priesvitný obal, ktorý pripomína bublinu, má dvojitú želatínovú membránu. Tá je tvorená výťažkom z hnedých rias – sodíkovým alginátom a chloridom vápenatým, ktoré sa bežne používajú v potravinárskom priemysle. Ak by sa tento nápad ujal, výroba jedného obalu by bola nielen lacnejšia ako klasické fľaše, v prepočte by to malo byť cca dva centy, ale najmä by bola ich oveľa ekologickejšou náhradou. Obal je totiž voľne rozložiteľný v prírode a keď na to príde, tak sa dá aj zjesť.

TREBA UŠETRIŤ: Z dosky rovno na oheň
Ktovie, čo bolo inšpiráciou pre dvoch dizajnérov Lee Jee Wona a Lee Juana, keď vymysleli dosku na krájanie, ktorá sa teplom ohne a zmení na panvicu. Chceli ušetriť na umývaní riadu alebo miesto v skrini? Pravdepodobne to druhé, lebo rovné dosky sa skladujú ľahšie ako panvice. V každom prípade za tento inovatívny koncept nazvaný Curling Pan vyhrali minulý rok prestížnu dizajnérsku cenu Red Dot Award. Vlniaca sa panvica by mala byť vyrobená zo zliatiny, ktorá si pamätá tvar, a to obojsmerne, teda keď je studená, tak sa vyrovná, keď je horúca, tak sa zvlní. Zároveň s teplotou mení aj farby na okrajoch od bielej cez žltú až po červenú. Samotná technológia nie je úplné sci-fi, nititol, ktorý si pamätá tvar, existuje, koľko by však stálo to ušetrenie miesta, autori nevyčísľujú.

TREBA ÍSŤ DO PIVNÍC: Mladé víno na sv. Urbana
V nedeľu je svätého Urbana, patróna viníc a vinohradníkov, a tak sa treba poobzerať vo svojom okolí, čo vinári cez víkend chystajú na jeho uctenie. Malokarpatskí vinári už ôsmy rok otvárajú svoje pivnice návštevníkom, kto si teda včas zabezpečí vstupenky s mapkou a degustačným pohárikom (viac na mvc.sk), môže stráviť inšpiratívny víkend v 144 pivniciach od Devína cez Raču, Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu, vychutnať nové vína a zistiť, aký dobrý bol ročník 2013, ktorého vína už vysoko bodovali na domácich aj zahraničných súťažiach. Aby nikto z degustujúcich návštevníkov nezostal hladný, o to sa postarajú v 52 pivniciach a reštauráciách. Pozor, na Tokajskej vínnej ceste posunuli otvorené pivnice a požehnanie mladého vína až na ďalší víkend.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Bystrý film o konflikte pohraničníkov
Hokej, hokej, hokej. A kdesi medzi ním program, pri sledovaní ktorého vyhrávajú nielen fanúšikovia hokeja. Môj najlepší nepriateľ (Mi mejor enemigo, 2005) je autorský film čilského režiséra a scenáristu Alexa Bowena o konflikte dvoch proti sebe stojacich jednotiek pohraničníkov, ktoré sa v roku 1978 ocitli v strede teritoriálneho sporu medzi Argentínou a Čile. Obe pohraničné jednotky vlastne zablúdili kdesi v Patagónii, netušiac, či sú ešte doma, alebo už v zahraničí. A keďže sme v Južnej Amerike, dôjde aj na futbal. Môj najlepší nepriateľ je dráma s komediálnymi prvkami, ktorá vznikla v argentínsko-čilsko-španielskej koprodukcii a reprezentuje síce relatívne exotickú, avšak o to zaujímavejšiu filmovú poetiku, v ktorej akoby žánre nemali žiadne miesto. Veľmi príjemný, bystrý a poučný film. Sobota, 24. mája, Dvojka, 21.55.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite