Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Počujte rozsudok českého okresného súdu: odsúdený dostáva jednomesačnú podmienku a k tomu povinnosť poslať úradníčke „kyticu s nepárnym počtom čerstvých červených ruží v množstve najmenej 15 kusov" a list s vetou „správal som sa ako hulvát, za čo sa Vám veľmi ospravedlňujem".

Čestné slovo, to sa naozaj stalo! (Neveriaci a fajnšmekri nech na internetovej stránke českého Najvyššieho súdu zadajú do vyhľadávača uznesenie 8 Tdo 174/2014 z 12. 3. 2014. Minulú stredu naň upozornil server Novinky.cz.) Verejný život v Česku je momentálne taký malicherný a suchopárny, že aj stlpčekár sa potrebuje osviežiť. Je máj, chcem písať o ružiach.
Ako sa to stalo: Vlani 3. apríla vbehol ráno na stavebný úrad v mestečku Mnichovice (leží v kraji Josefa Ladu a kocúra Mikeša, juhovýchodne od Prahy) rozčúlený pán. Prekážalo mu susedovo hlasné čerpadlo a žiadal od úradu protokol o meraní hlučnosti. Úradníčka sa ospravedlňovala, že ho ešte nemá, a pán na ňu pred jej kolegyňami pätnásť minút reval – „ty s...a, ty k...a skorumpovaná, ty p..a" – a vyhrážal sa jej. Trestný sudca z okresu Praha-východ Jiří Wažik rozhodol: Za každú minútu revania jednu ružu. Odvolacia inštancia trest potvrdila. Bohužiaľ, rozčúlený muž nemal ani štipku športového ducha a podal ešte dovolanie. Najvyšší súd uznal, že išlo o trestný čin výtržníctva, ale škrtol ruže aj ospravedlnenie, pretože sa mu trest zdal nevhodný a nadbytočný (chlap sa už ospravedlnil v súdnej sieni z očí do očí).
Lenže viesť k pokániu je účinnejšie ako ukladať nepatrnú podmienku. A mimochodom: štatistika Komisie pre efektivitu justície pri Rade Európy (CEPEJ) uvádza, že v prepočte na stotisíc obyvateľov vedú Česi 3 461 civilných sporov, teda dvakrát viac ako Rakúšania. Prekonávajú aj Slovákov (2 387), Poliakov (1 959) a Maďarov (1 888), navyše ťahajú spory často až do Štrasburgu. Keby sa menej súdili a viac posielali ospravedlnenia s kyticou, možno by sa im žilo lepšie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite