Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Indické voľby Také vysoké čísla sa v parlamentných voľbách inde na svete nevyskytujú. V Indii hlasovalo 537 miliónov voličov (rekordne vysoká účasť bola 66,38 percenta). Hlasovanie trvalo päť týždňov. Minulý týždeň volebná komisia oznámila, že zvíťazila koalícia opozičných strán pod vedením Nárendru Módího, predsedu Indickej národnej strany. V parlamente, ktorý má 543 kresiel, ich získala 325.

Do opozície odíde dosiaľ vládnuca strana Indický národný kongres, ktorú viedol Ráhul Gándhí. Získala len 67 kresiel. Módího víťazstvo je výsledkom pocitu, prevládajúceho medzi voličmi, že indická ekonomika stále nedáva dosť šancí všetkým. India síce zažila výrazný ekonomický rast okolo 9 percent, ale ten sa v poslednom  období spomalil. Módí sľubuje napríklad modernizáciu cestnej a železničnej siete a ekonomickú liberalizáciu. Problémom je jeho nacionalizmus a to, že v kampani brojil proti moslimom. Panujú obavy, že ak Módí nezmierni prístup, v Indii môžu vypuknúť nové nepokoje medzi moslimami a hinduistami.
.mg

Brazílčania protestujú proti futbalovému šampionátu, ktorý bude v ich krajine už o mesiac. Tisícové davy v mestách Sao Paulo a Rio de Janeiro upozorňovali na to, že peniaze, ktoré budú na majstrovstvá vynaložené a väčšinou pochádzali zo štátnej pokladnice, mali byť venované na zmiernenie chudoby.
Moldavsko na budúci mesiac podpíše obchodnú dohodu s EÚ, uviedol José Manuel Barroso. Predseda Európskej komisie neprisľúbil krajine členstvo, ale povedal, že verí „v európsku perspektívu Moldavska“.
Ukrajina chce za ruský plyn platiť peniazmi od EÚ a MMF, vyhlásil Arsenij Jaceňuk. Musí sa však s Moskvou dohodnúť na normálnej trhovej cene. Inak, dodal Jaceňuk, sa spor ocitne pred medzinárodnou arbitrážou v Štokholme.
Turecko sa ťažko spamätáva zo šoku po banskom nešťastí v západnej časti krajiny. Výbuch a požiar v bani Soma zabil v utorok minulý týždeň vyše tri stovky baníkov. Turci protestujú proti premiérovi Erdoganovi, lebo podľa nich vláda zákonom nezabezpečila nutné bezpečnostné opatrenia.

Osobnosť: Meriam Jehja Ibrahim/
Sudánka, ktorú vychovali ako kresťanku a vydala sa za kresťana, bola v Chartúme odsúdená za „odpadnutie“ od islamu na smrť. Jej otec je moslim, preto ju islamské právo považuje za moslimku. Proti rozsudku protestujú medzinárodné organizácie.

Antiosobnosť: Viktor Orbán/
Maďarský premiér v inauguračnom prejave povedal, že etnickí Maďari v susedných krajinách by mali mať mimoriadne práva. Ako príklad uviedol 200-tisíc Maďarov na Ukrajine. Orbán sa podobne vyjadroval už skôr, teraz však znepokojivo pripomína Putina a jeho „ochranu“ etnických Rusov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite