Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Vietor a povodne Minulý týždeň zasiahol Slovensko silný vietor a dážď. Postihnutý bol najmä sever a východ krajiny, kde sa vinou silného dažďa rozvodnili viaceré rieky a potoky. Povodne si vyžiadali aj jednu obeť. V obci Dlhoňa v okrese Svidník strhla voda 83-ročného muža. V Kežmarku sa vylial Ľubický potok a voda sa vyliala na sídlisko. Samospráva škody odhaduje na 200- až 300-tisíc eur.

Povodeň zasiahla aj Prešov a viaceré obce na Spiši. Mimoriadnu situáciu museli vyhlásiť aj vo Vysokých Tatrách, kde popadané stromy prerušili dopravu, poškodili budovy a voda zaplavila viaceré objekty v Tatranskej Lomnici a Tatranskej kotline. Vinou silného vetra zostali viaceré domácnosti bez elektrického prúdu. Na strednom Slovensku vypadol elektrický prúd približne na 80 tisícoch odberných miest a na východe zostalo bez elektriny okolo 20-tisíc miest. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa pod povodne na východe Slovenska podpísal aj masívny výrub lesa v bývalom vojenskom priestore Javorina.
.jm

Premiér Fico na bezpečnostnej konferencii Globsec vyhlásil, že pre šetrenie a znižovanie deficitu nebudeme dávať viac na obranu. Ako členovia NATO sme sa pritom zaviazali dávať na armádu 2 percentá HDP. V súčasnosti dávame iba približne jedno percento.
Katarína Neveďalová, dnes eurposlankyňa za Smer, podávala kedysi americkým diplomatom informácie o názoroch lídrov Smeru, ale aj o predvolebnej kampani či o koaličnom vyjednávaní, informácia sa nachádza vo Wikileaks.
Košický mestský exposlanec za Smer Fratišek Olejník nastúpil do väzenia. Olejník dostal päť rokov za korupciu a neúspešne sa v jeho prípade angažoval minister Tomáš Borec, keď podal vo veci dovolanie.
Šéf sekcie auditu eurofondov na ministerstve financií prišiel o svoje miesto. Dôvodom je správa Európskej komisie, ktorá odhalila predraženia v tendroch spojených s eurofondmi. Brusel tvrdí, že na Slovensku zlyhal systém kontroly, ktorý mal predražené tendre odhaľovať. Slovensku preto pohrozil aj zastavením eurofondov.

Osobnosť: Ladislav Nagy/
Skúsený reprezentant je na hokejových majstrovstvách sveta v Bielorusku v skvelej forme. Rozhodol aj zápas s Nórskom, v ktorom strelil dva góly. Nagy je najlepším strelcom Slovenska na šampionáte, do zápasu so Švédskom strelil už štyri góly.  

Antiosobnosť: Dušan Kováčik/
Bývalého vojenského prokurátora zvolil parlament tretíkrát po sebe do funkcie špeciálneho prokurátora. V tajnej voľbe získal 92 hlasov zo 118 prítomných poslancov. Sedemnásť poslancov bolo proti, deviati sa zdržali. Kováčik bude vo funkcii do roku 2021.  

Citát/
Robert Fico:  „Neviem si predstaviť, že by v najbližších rokoch bol priestor na zvyšovanie rozpočtu pre armádu.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite