Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Múdrosť rozprávok a Biblie. Občas, keď som prišiel do rodiny, kde boli deti v predškolskom veku, hlbokým basom som zahlásil: „Kozliatka, kozliatka, otvorte, ja som vaša mamička.“ Deti sa smiali, lebo vedeli. Aj v Biblii píšu, že vystúpia falošní proroci a budú hlásať: „Ja som záchranca, ja vás vyslobodím!“ Neverte im. V opere Faust a Margareta sa Mefisto prechádza po javisku ako mních s ružencom po kolená. Potom odhodí tieto tradične klerikálne znaky a rozpúta peklo. Stáva sa aj v našom svete. Zjaví sa muž s náznakmi stredovekého dresu a všetci zmĺknu. Stali sa laikmi.

Aj mne sa stáva. Príde muž so všetkými znakmi kanálov a špinavých uličiek. Nasype na mňa svätých rečí a hrôzy o živote na ulici. Poplakali by ste mu na ramene. Zásadne mlčím. Vždy mi príde na um výčitka, ktorú Abrahám adresuje Najvyššiemu: „Nech je ďaleko od teba, aby si s desiatimi hriešnikmi potrestal jedného spravodlivého!“. „Dobre, poď pod sprchu, zhoď zo seba ten hnoj, dostaneš všetko čisté. Od ponožiek až po čapicu.“ Po sprche kontrola, získal som už odbornosť na odsvrabenie ľudí. Naje sa a dostane sa do čistej postele. Tam mu kolegovia vysvetlia a ukážu, že aj chudobný človek má svoju dôstojnosť a nemusí chodiť špinavý, zapáchajúci a opustený.
Aký to bude svet, keď nikto nikomu nebude veriť? Keď vymrie súcit a milosrdenstvo? Orwelovská farma zvierat. Čapkovský svet robotov. Dnes sa už zo všetkých striech, z médií, na konferenciách hlása popri odbornosti nevyhnutnosť hodnôt. Solidárnosť. Zodpovednosť – najprv za seba, za rodinu, za prostredie, za svet. Musíme byť trpezliví. Ale naučíme sa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite