Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Škoda, že z fínskej kultúry do nášho mainstreamu prenikajú len fragmenty. Kaurismäkiho filmy Leningradskí kovboji, Mikael Niemi, aj keď to je vlastne Švéd, hoci zo švédsko-fínskeho pomedzia, a samozrejme režisér Timo Vuorensola, autor bizarne nádhernej sci-fi komédie Iron Sky – o nacistoch útočiacich na zem z odvrátenej strany Mesiaca a fínskeho Star Treku (Star Wreck – In the Pirkinning). Nádherné fínske veci, ale je to málo.

Spisovateľ Arto Paasilinna tomu v mojich očiach dominuje, žiadne iné knižky ma nerozosmejú tak ako tie jeho. Autobus sebevrahů, Syn boha hromovládce, Zajícův rok, Vlčí léto laponského mlynáře. Skvosty. Z tridsiatich piatich Paasilinnyho románov ich v Česku dosiaľ vyšlo jedenásť, stále je na čo sa tešiť.
Paasilinna je pritom rešpektovanejší viac v zahraničí ako doma. Trocha taký fínsky Viewegh. Čitatelia ho síce milujú, podľa jeho románov sa nakrúcajú filmy i seriály, mimo Fínska na rozdiel od kníh síce takmer nepredajné, ale doma, vo Fínsku, prinajmenšom populárne. A napriek tomu všetkému, alebo vďaka tomu ho domáca kritika nemá príliš v láske. Vraj vychádza čitateľom až príliš v ústrety, balansuje na hrane gýča a podobne. A nesedí im ani ako človek, že je príliš narcistický, sebavedomý, občas priveľa pije a ide po peniazoch. S bratmi, z ktorých jeden by mal byť fínskym poslancom v europarlamente a druhý tiež spisovateľom, sa v mladosti stavil, že bude najbohatší a stávku vyhral.
Klebety, je ich plný internet, sa dostávajú do celkom iného svetla v konfrontácii s jeho vraj posledným románom. Volá sa Živý na vlastním pohřbu, v češtine vyšiel nedávno a Paasilinna akoby sa v ňom  lúčil s čitateľom. V roku 2009 totiž prekonal mozgovú mŕtvicu a čiastočne stratil pamäť. Preto je Živý na vlastním pohřbu vlastne akýmsi Paasilinnovým rozpamätávaním. Čiastočne autobiografický román, nesmierne vtipný, bystrý a vlastne i smutný. Ale aspoň ho domáci kritici vzali na milosť a zrazu je z Paasilinna fínsky klasik. Fajn, lebo za takého ho tu máme vlastne už od prvej preloženej knižky.      

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite