Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Caudillov dav

.yoani Sánchez .časopis .klub

Výkriky, plagáty, transparenty a všade samé slogany. Chórus milióna hlasov prebúdza zaspaté, takmer vyhasnuté vzrušenie. Srdce mu v hrudi bije, cíti, ako tlčie, keď sa pozerá na more ľudí prechádzajúcich popod tribúnu. Červená tvár, rozšírené zrenice, husia koža a napätie v sánke. To všetko sú symptómy, ktoré vyvoláva dav. Je to rituál, ktorý každý caudillo z času na čas potrebuje, aby sa vyhol samote, ktorú mu priniesla moc.

Autokrati organizujú pochody, obrovské procesie alebo pompézne sprievody – „tie najväčšie na svete“ – aby oslávili svoju vlastnú moc. Vedia, že oni, len a len oni môžu donútiť milión ľudí, aby skoro ráno vstali, nastúpili do pripravených autobusov, kde sa skontroluje meno každého účastníka a pošlú sa pochodovať na veľké námestie. Treba poslať odkaz, aby bolo jasné, kto je tu bos. Dav musí skandovať jeho meno, uctievať ho a vzdávať mu vďaku. Je to ako falošná omša, ktorej sa nikto nikdy neodváži vzdorovať alebo ju opustiť. Sú na nej ľudia, s ktorými sa nikdy nedotknú ani lakťom, ľudia, ktorých sa boja a ktorými – hlboko vnútri – pohŕdajú.
Dnes na Námestí revolúcie bude nad všetkými stáť starý muž v slnečných okuliaroch. Májové oslavy budú na počesť jeho mena. V uplynulých dňoch bola okolo námestia skontrolovaná každá jedna strecha, bezpečnostné zložky stoja na všetkých dôležitých bodoch po celom meste a polícia premyslela každý scenár, ako by niekto mohol zamieriť a vystreliť na tribúnu. Jeho vlastný vnuk bude stáť pri ňom, aby ho chránil a celá flotila áut bude pripravená, keby sa predsa len niečo stalo a on musel utiecť preč. Tento muž neverí davu, ktorý sám zvolal.
Autokrat sa bojí svojho vlastného národa. Žije v strachu a neustálom podozrení. Tento pocit je vzájomný. On totiž vie, že tie stovky tisícov hláv, na ktoré sa bude zvrchu tribúny pozerať, tam stoja preto, že sa ho boja, a nie preto, že by ho mali radi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite