Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bezpečná divočina

.veronika Balážiová .časopis .týždeň vo svete

Za divočinou netreba v Ekvádore chodiť ďaleko. Je to malá krajina a všetko je blízko. Ja som si odskočila do Amazonského pralesa v rezervácii Yasuni. Ekvádor patrí medzi 17 biologicky najrozmanitejších krajín sveta. Doba ľadová tu nezničila niektoré rastliny a mikroorganizmy, ktoré majú pre svet veľkú hodnotu. Práve s týmto bohatstvom vedia narábať aj šamani kmeňa Waorani. Tí sa s civilizáciou dostali do styku ako posledný kmeň až v roku 1950, keď sa jedno dievčatko z pralesa dostalo do civilizácie a opísalo, ako žijú. Ešte aj ostatné indiánske kmene uznávajú ich bojové taktiky.

Nečudo, že Waorani boli kedysi najobávanejším kmeňom v pralese. Hovoria jazykom, ktorý sa nepodobá na žiadny iný indiánsky jazyk, a žijú úzko spätí s prírodou. Časť kmeňa, ktorá je dosiaľ bez kontaktu s civilizáciou, žije na území, ktoré prezident vyhlásil za uzavreté územie. Sú to malé kmene, ktoré medzi sebou naďalej bojujú, žijú ako v dobe kamennej a ich členov by ste spočítali na dvoch rukách. Ale neradila by som vám to robiť. Ešte nedávno rôzni dobrodruhovia, výskumníci, misionári a ropy chtiví zlatokopovia zaplatili životom, ak vkročili do ich sveta. Zato ja som bezpečne vykročila na návštevu nakontaktovaného kmeňa. Usmiati, milí muži v sukničkách ma učili strieľať z fúkacej zbrane dlhej 3 či 4 metre a hádzať oštepom. Pri večernom ohni mi vysvetlili taktiku boja a zdôrazňovali, ako potrebujú rozumieť pralesu. Ich kmeňová a rodinná hierarchia či mnohoženstvo by navnadili nejedného chlapa. Šamani kontaktovaných Waoarni vedia pripraviť očistný nápoj Ayahuasca. Vyrába sa z liany podobnej tej, na ktorej sa hojdal Tarzan. Nápoj sa tiež nazýva telepatina. Pri očistnom obrade totiž táto liana, ktorá obsahuje látku telepathin, odpradávna umožňovala ľuďom telepaticky komunikovať medzi sebou a s pralesom. Nápoj má odstrániť z tela všetko škodlivé a mnohí turisti sem prichádzajú na očistné rituály. Ja však odporúčam zaradiť ich do programu až na konci cesty. Sú totiž naozaj očistné. Určite mi rozumiete.

Veronika Balážiová/
Vyštudovala informačné inžinierstvo vo Francúzsku, založila Zoom At Ecuador, cestovateľské poradenstvo v Južnej Amerike. Navštívila 53 krajín, o ktorých sú jej „pocitopisy“, a toto je jeden z nich.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite