Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Zachráňte dievčatá V Nigérii sa množia teroristické útoky, ktoré vykonáva islamistická skupina Boko Haram. Dráma, ktorá pokračovala minulý týždeň, sa začala už v apríli. Vtedy uniesli militanti vyše 200 dospievajúcich dievčat, žiačok internátnej školy – za trest, že sa vzdelávali „západným spôsobom“. Boko Haram hlása, že moslimky majú byť len v domácnosti, a bojuje proti vzdelávaniu žien.

Dievčatá sú stále nezvestné a militanti oznámili, že s nimi budú zaobchádzať ako s otrokyňami a prinútia ich k sobášu. Únos je súčasťou brutálnej kampane organizácie Boko Haram, ktorá prebieha od jej vzniku v roku 2002. Boko Haram má na svedomí bombové atentáty, masové vraždenie civilistov a únosy. Vláde sa nedarí proti islamistom účinne zakročiť. Minulý týždeň oznámil minister zahraničia USA John Kerry, že v Nigérii je americký tím, ktorý v spolupráci s nigérijskou vládou môže pomôcť k oslobodeniu dievčat. Francúzsko vysiela 3-tisíc vojakov, ktorí budú v štátoch susediacich s Nigériou bojovať proti islamistickej hrozbe.
.mg

Rusko oslávilo Deň víťazstva nad fašizmom vojenskou prehliadkou na Červenom námestí, ale aj rozsiahlymi vojenskými cvičeniami, pri ktorých simulovalo tiež odvetný jadrový úder.
Africký národný kongres vyhral voľby v Juhoafrickej republike. Za stranu, ktorá nesie odkaz Nelsona Mandelu, hlasovalo 62 percent voličov. Druhá je Demokratická aliancia s 22 percentami. ANC sa chystá presadiť Plán národného rozvoja, ktorým chce zlepšiť podnikateľské prostredie.
Favorit egyptských prezidentských volieb Abdal Fattáh Sísí vyhlásil, že požiadavky na demokratické reformy v Egypte ohrozujú bezpečnosť krajiny. Úplná demokracia v Egyte podľa neho môže nastať najskôr o 25 rokov a je to „idealistický“ cieľ.
Súkromná vzdelávacia spoločnosť Pearson, ktorá hodnotí stav školstva vo svete, zverejnila rebríček, podľa ktorého je najlepší vzdelávací systém v Južnej Kórei. Z postkomunistických krajín je najvyššie desiate Poľsko, Rusko je na trinástom mieste, Česko na devätnástom a Slovensko až na dvadsiatom siedmom.

Osobnosť: Angela Merkel/
Nemecká kancelárka dala konečne dôraznejšie najavo, na ktorej strane stojí Nemecko v ukrajinskej kríze. Najskôr vyzvala štáty EÚ, aby odložili spory a zjednotili sa v otázke sankcií voči Rusku. Potom oficiálne prijala Petra Porošenka, ktorý má veľkú šancu stať sa ukrajinským prezidentom.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Ruský prezident minulý týždeň taktizoval. Raz burcoval separatistov na Ukrajine, inokedy ich nabádal, aby vyčkali s referendom o pripojení k Rusku. Tvrdil, že ruské vojská sa sťahujú od ukrajinských hraníc, hoci to nebola pravda. Darilo sa mu držať Západ v neistote a Ukrajinu na pokraji vojny.

Citát/
Vladimír Putin: „To, že Rusko má kľúč k problému Ukrajiny, je lesť, ktorú vymysleli naši západní partneri.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite