Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Závislí od Ruska Šéf strany NOVA Daniel Lipšic zverejnil údajný vládny materiál, ktorý analyzuje, ako by sa nás dotkli možné sankcie EÚ uvalené na Rusko. V materiáli sa podľa Lipšica uvádza, že v prípade zbrojného embarga voči Rusku dôjde k narušeniu našej obranyschopnosti a budeme mať problém plniť si záväzky voči NATO. Naša závislosť od Ruska sa týka najmä letecta a protivzdušnej obrany, ktoré potrebujú ruské dodávky náhradných dielcov.

„Materiál vôbec nehovorí, čo rezort obrany s týmto chce urobiť, a práve naopak, jeden z oligarchov Smeru ďalej pokračuje vo svojich obchodoch s Ruskou federáciou v oblasti obranného priemyslu,“ tvrdí Lipšic. V materiáli sa tiež konštatuje, že v prípade prerušenia dodávok jadrového paliva  nemá Slovensko zabezpečeného náhradného dodávateľa.
Ministri Kaliňák a  Glváč pravosť zverejneného dokumentu popreli. Opoziční poslanci však už zvolali zasadnutie výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť, na ktorom by ministri Ficovej vlády mali informovať o aktivitách na zabezpečenie obranyschopnosti a energetickej bezpečnosti štátu.
.jm

Radoslav Procházka podporil vo voľbách do europarlamentu Sulíkovu Slobodu a solidaritu. „Cítim to ako svoju morálnu povinnosť,“ vysvetlil Procházka, ktorého SaS podporila v prezidentských voľbách.
Šéf bankomatovej mafie Ján Golis sa dostal na slobodu pre prieťahy a pochybenia sudcu. Policajti však Golisa a jeho komplicov po jednom dni opäť zadržali za iný trestný čin.
Na kontrolu peňazí v politike vznikne špeciálny orgán – Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Nahradí aj ústredné volebné komisie, ktoré fungovali počas volieb.
Novým náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR sa stal Milan Maxim, ktorý pôsobil v tankovom vojsku.
V marci poskytli banky pôsobiace na Slovensku hypotéky v rekordnom množstve. Môžu za to veľmi nízke úroky. Viac ako tretina nových úverov ide na splatenie starších hypoték.
Súdne pojednávanie s Jozefom Majským v kauze Horizont a BMG Invest bolo opäť odročené, a to až na august.

Osobnosť: Ľubica Kolková/
Banskobystrický župan Marián Kotleba, ktorého pozvala Matica slovenská na oslavy dvestého výročia narodenia Ľudovíta Štúra na Devíne, je podľa starostky tejto obce nevítanou osobou. Ak ho pozvú aj o rok, Kolková neposkytne organizátorom priestory.

Antiosobnosť: Robert Kaliňák/
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je podľa ministra vnútra človek na svojom mieste. Kaliňák nevidí problém ani v tom, že Kováčik zastavil až dve tretiny prípadov, ktoré dozoroval. Podľa ministra nie je všetko, čo sa ľuďom nepáči, trestným činom.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite