Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA OSLÁVIŤ: 40 rokov bratislavského metra
„Tento rok uplynie 40 rokov od prvej písomnej zmienky starých Čechoslovákov o legendárnom bratislavskom metre. Toto výročie si zaslúži dôstojný pamätník. Oslavu ľudského umu a šikovnosti. Vytrvalosti a nepoddajnosti. Sústredenia a nemalých obetí. Happening pri základnom kameni na prvej stanici nie je celkom možný, tak si toto výročie pripomenieme tak, ako vieme. Týmto tričkom. Prajeme šťastnú cestu,“ napísali na www.kompot.sk a nám nezostáva nič iné, iba nápadu zatlieskať. Kompót sa týmto bavlneným tričkom v dámskej aj pánskej verzii za 19,90 eura rozhodol postupne vyťahovať veci a činy, ktoré si zaslúžia náš obdiv a pozornosť a tak bojovať proti blbej nálade. Ak nie ste fanúšikom bratislavského metra, možno vás uspokoja ďalšou obálkou na tričku z legendárnej edície STOPY, tentoraz z knihy Tarzan z rodu opíc.

TREBA SA OPIERAŤ: Opierka pre dvoch ľudí
Úžasná správa pre všetkých, čo v dopravných prostriedkoch, divadlách či kinách bojujú so susedmi naľavo i napravo o opierku na ruky. Konečne sa nad tým niekto zamyslel a navrhol riešenie, ktoré dovolí maximálne využiť úzky priestor opierky naraz dvom ľuďom. Opierka Paperclip Armrest je dvojúrovňová, takže jeden človek má ruku na nižšej časti opierky, druhý na vyššej. Vymyslel ju dizajnér James Lee z hongkonskej firmy Paperclip Design a získal za ňu ocenenia v súťaži inovatívnych konceptov pre letecký priemysel, aj dizajnérske ceny Red Dot Award a Good Design Awards. Ešte nejaký čas potrvá, pokiaľ bude schválená pre letecké kabíny a pokiaľ sa začne skutočne montovať do lietadiel, ale hádam sa dočkáme čoskoro a inšpiruje tvorcov sedadiel aj v iných stiesnených priestoroch.

TREBA PÍSAŤ: Trojrozmerné pero
Pomaly si zvykáme na trojrozmerné tlačiarne, ktoré dokážu vykúzliť pomerne rýchlo trojrozmerné predmety, tie sú však zväčša dosť ťažkopádne. Tentoraz je tu niečo pre šikovných ľudí s pevnou rukou a obrazotvornosťou. Výrobca 3D pera LIXpen sa inšpiroval asi u pavúkov. Po zapojení cez kábel a USB port do zdroja sa do neho zasunie vlákno, ktoré sa v pere nahreje a cez hrot ho používateľ vypúšťa, vyťahuje a tvaruje do priestoru, kde vlákno rýchlo chladne a tuhne vo vytvorenom 3D obrazci. Pero už získalo potrebné prostriedky na spustenie výroby cez Kickstarter, v júli by ho mali mať v rukách prví betatesteri a v septembri-októbri by mal byť na bežnom trhu. V čiernej a bielej farbe sa dá predobjednať za 140 dolárov.

TREBA POCHODIŤ: Sto jarných kilometrov
Na Slovensku existuje toto podujatie už 58 rokov. Ak by ste chceli získať aj príslušný odznak Klubu slovenských turistov, tento rok už to nestihnete, pretože podmienkou plnenia je aj účasť na otvorení jarnej sezóny. Síce sa nič nedokladuje, ale je osobnou cťou každého účastníka podmienky splniť. V každom prípade, nahonobiť sto kilometrov bez odznaku ešte máte čas do 3. júla. Na stránke kst.sk nájdete množstvo podujatí po celom Slovensku, ktorými sa dá inšpirovať. Tento týždeň je to napríklad Turistický prechod Malých Karpát, Prejazd Nízkych Beskyd, turistika na hrad Čabraď, Kalinov, výstup na Diel, na Kľačiansku Maguru-Panošinú-Lipovec, na Lysec, Bánovská päťdesiatka, prechod po Levočských planinách, pochod na Žuhráčku, prechod Makovicou, hviezdicový výstup na Kozí Kameň či dievčenský výstup na Zniev.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Americké vyrovnávanie sa s vojnou
Niektorí filmári majú za zásluhy svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy, niektorých zásluhy sú však natoľko veľké, že by si zaslúžili vlastný chodník. Taký William Wyler napríklad, bez preháňania jeden z najväčších režisérskych gigantov vôbec. Klasik z najklasickejších, debutujúci v roku 1925 a derniérujúci v roku 1970. Ako ukradnúť Venušu, Funny Girl, Ben Hur, Veľká zem, Prázdniny v Ríme, Líštičky, Právny zástupca. Čítať si vo Wilerovej filmografii je ako čítať si v dejinách filmu. Najlepšie roky nášho života (The Best Years of Our Lives, 1946) sú Wylerovým a americkým vyrovnaním sa s druhou svetovou vojnou, veľkoepický príbeh o návrate troch veteránov a ich (ne)možnosti začleniť sa do normálneho života.  Štvrtok, 8. mája, Dvojka, 21.15.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite