Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Narodeninová oslava v Randale

.filip Olšovský .časopis .hudba

Svoje tridsiate výročie sa členovia Zóny A rozhodli v bratislavskom Randale osláviť rovno dvakrát. V predvečer Sviatku práce, na prvý z dvojice koncertov, si k tomu prizvali aj viacero bývalých členov skupiny.

napadlo mi to pár sekúnd predtým, ako som to povedal. Zbadal som vpredu jedného skinheda s pár kamarátmi a chcel som im hneď na začiatok vysvetliť, o čom to tu dnes naozaj bude," hovorí mi už po koncerte basák Zóny A Lump. Sám si je najlepšie vedomý toho, že v súvislosti s ich kapelou sa v posledných mesiacoch nehovorí takmer o ničom inom, než o tolerancii a podpore pravicového extrémizmu. Hneď na úvod prvého z dvoch chystaných koncertov sa tak pokúsi, ak je to aspoň trochu možné, oddeliť ideológie, ktoré sa na kapelu vďaka jej frontmanovi lepia, od samotnej hudby: „Priatelia, do p..e so všetkými -izmami, dnes sme sa prišli zabávať!"

Tridsiate výročie je veľká udalosť pre každú kapelu a dnes si ju chcú všetci súčasní aj bývalí členovia skupiny užiť čisto po hudobnej a kamarátskej stránke.

Kým sa však Lump k svojej krátkej otváracej reči dostane, program otvoria Princovia – súčasná skupina jeho brata, pôvodného člena Zóny A, Leďa. Ten si aj s kapelou postupne narastajúci počet divákov pod pódiom užíva, a keď skupina svoj set takmer po hodine končí, kultový Randal, s oficiálnou kapacitou pre 600 ľudí, je preplnený.

Zóna A otvára svoje vystúpenie krátko po pol jedenástej piesňou Na Havaj. Stačí niekoľko úvodných tónov, ľudia tancujú a spievajú každý text spolu so skupinou. Po štyroch songoch na pódium prichádza aj frontman predkapely Leďo, s ktorým Zóna A napokon odohrá takmer polovicu koncertu. Okrem neho sa na pódiu prestriedajú aj ďalší zakladajúci členovia Zóny (Braňo Alex, Ozi) a rad príde aj na niektoré hity z repertoáru Slobodnej Európy, ako napríklad Som ten alebo Pakáreň.

Koncert letí šialeným tempom, nebyť krátkych páuz počas striedania sa jednotlivých členov kapely a hostí, trval by možno ešte kratšie než program predkapely. Nie je predlžovaný ani rečami medzi piesňami, ani dlhým čakaním na prídavok. Ten prvý nasleduje asi po desiatich sekundách po odchode skupiny z pódia po plánovanej záverečnej piesni Nebuď hlúpa. Potom ešte tri pesničky a ďalší odchod z pódia. Ani ten nie je finálny a poslednýkrát sa skupina vracia na pódium krátko pred polnocou, aby zahrala (aj) kultový song Chleba. Povzbudení pozitívnou reakciou publika, niektorí členovia kapely v zákulisí iniciujú aj ďalší, v poradí už tretí prídavok. Na ten napokon nedochádza, no s nadšením malých chlapcov sa aspoň všetci dohadujú na tom, že zajtra prídu v takomto zložení opäť. Vo štvrtok je na rade druhý diel výročného koncertu a k plánovaným ďalším špeciálnym hosťom tak pribudnú aj tí dnešní.

Aj keď pôvodne niektorí členovia kapely tvrdili, že sa im do akýchsi výročných osláv ani nechcelo, po koncerte toto rozhodnutie určite nikto neľutuje. V šatni krátko po skončení programu skutočne vyzerajú ako partia dvadsaťročných nadšencov, ktorá práve objavila zmysel života. Tridsať rokov. Je čo oslavovať.

Zóna A a hostia, 30. apríl 2014, Randal, Bratislava.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite