Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Apretaste!

.yoani Sánchez .časopis .klub

Tatiana chce predať detský kočík. Humberto zháňa tenisky. Dôchodkyňa na rohu ulice sa chce zbaviť mahagónového stola. Výmenný obchod zachraňuje nedostatky na štátnom trhu, ktorému vládne všadeprítomný nedostatok. Dnes už bežne vidieť na stenách plagáty s inzerátmi, kde sa ponúkajú na predaj domy alebo služby, ako opraviť nábytok. Utajované stránky na internete tiež obchodujú so všetkým, čo si len dokážete predstaviť, od nelegálneho satelitného taniera po vtáčí zob.

Napriek biednej kvalite internetového pripojenia sú webstránky typu craigslist na Ostrove veľmi populárne. Niektoré z nich vynašli spôsoby, ako sa dostať do pozornosti kubánskych čitateľov. Jeden zo spôsobov je napríklad taký, že zákazník dostane inzerát v súkromnom e-maile. Je to aj prípad webstránky Aprestate!, ktorá ponúka službu zasielania informácii e-mailom, a to všetko pre používateľov na „Ostrove nepripojených“. Táto stránka má obrovský potenciál, vyzerá jednoducho, vďaka čomu sa rýchlo naťahuje. Stránka sa stala vo februári na Miami víťazom podujatia Hackathonu. Vždy, keď navštívim stránku Apretaste!, pre seba si v duchu zopakujem vetu, na ktorú si spomeniem, keď sa stretnem s niečím, čo vyriešilo problém, ktorý vyzeral neriešiteľný: „Kreativita je schoposť otvoriť okno, keď sú zatvorené dvere.“ Opakujem si túto vetu ako mantru, vždy, keď sa objavia takéto zdanlivo zložité situácie. Tento utajený inzertný portál je jedným takým maličkým a nádejným okienkom. A podarilo sa ho otvoriť uprostred Železnej opony, uprostred siete, ktorá stále hlási, že internetové spojenie bolo prerušené. Okno je však už otvorené a cítiť cezeň závan čistého vzduchu.
Snívam o tom, ako jedného dňa Tatiana, Humberto a dôchodkyňa z rohu ulice nebudú môcť využívať len stránky ako Apretaste!, ale aj internet. Kliknú, otvoria si stránku, napíšu, čo hľadajú a dostanú to, nech už je to čokoľvek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite