Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet bez Harabina

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Novou favoritkou na post predsedu Najvyššieho súdu sa stala Jana Bajánková. Očakávania, že tento žolík ministra Boreca, vytiahnutý na poslednú chvíľu, bude zárukou dostatočných zmien v justícii, sú však skôr ilúziou.

.minister spravodlivosti Tomáš Borec v pondelok popoludní oznámil meno svojho kandidáta na nového šéfa Najvyššieho súdu a Súdnej rady. Nominácia mnohých sudcov prekvapila: Štefana Harabina a Zuzanu Ďurišovú vyzve nevýrazná šéfka občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Jana Bajánková.

.harabinov človek?
Borec spočiatku pri hľadaní kandidáta, ktorý nie je spojení s Harabinom, lovil v radoch odbojného Združenia za otvorenú justíciu (ZOJ). Ešte predminulý piatok oslovil Elenu Berthotyovú, no už cez víkend bol zrejme rozhodnutý pre Bajánkovú a ani rokovania s ostatnými kandidátmi, ktorých oslovil (Karabín, Gavalec, Baricová), neboli veľmi intenzívne.
Od začiatku bolo totiž jasné, že minister hľadá akéhosi kompromisného kandidáta. Podľa Boreca je Bajánková výbornou sudkyňou s manažérskymi skúsenosťami, ktorá dokáže rozdelených sudcov zjednotiť. Bajánková nevyvoláva kontroverzie a má šance poraziť Harabina už v prvej voľbe 19. mája.
Bajánková síce patrí medzi tých sudcov z Harabinovho okolia, ktorí požívajú istý odborný rešpekt aj na druhom brehu. „No je to skôr podľa princípu jednooký medzi slepými kráľom,“ tvrdí sudca, ktorý s ňou pracoval. Minister Borec sa dnes spolieha na jej obľúbenosť medzi sudcami, i keď tá je otázna. Pred dvoma rokmi síce dostala ako kandidátka do Súdnej rady druhý najvyšší počet hlasov, ale mohlo to byť aj preto, že sa ocitla na zozname sudcov, ktorých Harabin odporúčal voliť: „Určite môj hlas bude patriť predsedníčke civilného kolégia NS SR Jane Bajánkovej,“ napísal sudcom v liste v roku 2012.
Na Najvyššom súde pracuje Bajánková od roku 1997, od roku 2006 pôsobí na poste predsedníčky občianskoprávneho kolégia, kde nahradila Milana Ľalíka, ktorý odišiel na Ústavný súd. Bajánková sa voči Harabinovi nikdy verejne neohradila, na zasadaní Súdnej rady s ním spravidla súhlasí a zároveň sa jej dostalo všetkých pôct, ktoré Harabin prejavuje jemu nakloneným sudcom. Vďaka odmenám patrila medzi najlepšie platených sudcov NS.  
Ministerstvo je však presvedčené, že Bajánková dnes nepatrí do jeho okruhu pochlebovačov. „Musela s ním spolupracovať, ale je inteligentná, nikdy ho otvorene nevychvaľovala,“ znie názor z tábora sudcov Najvyššieho súdu. Viacerí z nich si myslia, že Bajánková má Harabina plné zuby a dnes hrá vabank: ak by s Harabinom vo voľbách prehrala, čakalo by ju vraj peklo. Harabin sa vraj dnes pokúša iba verejne vytvoriť dojem, že má k Bajánkovej blízko. V prostredí Najvyššieho súdu šíria chýry, že po oznámení jej nominácie zúril, dokonca sa s Bajánkovou pohádal.
Otázne však je, či by sa Bajánková dokázala odstrihnúť od Harabinovho vplyvu. Niektorí sudcovia to považujú za ilúziu a boja sa, že ide o podobný scenár, ako pred piatimi rokmi, keď mal Harabin tiež len formálnu protikandidátku Evu Babiakovú.

.kontinuita, ale bez Harabina
Nedobre pôsobí fakt, že nová šéfka justície má pochádzať z radov sudcov, ktorí podali antidiskriminačné žaloby za to, že mali nižšie platy ako sudcovia Špeciálneho súdu. A práve Bajánková hrala v tomto ťažení významnú rolu. Okrem iného zatajuje zjednocujúce stanovisko svojho kolégia, podľa ktorého sudcovia nie sú zaujatí, ak rozhodujú v identických žalobách svojich kolegov. Stanovisko dodnes nebolo publikované a medzi sudcami panuje konsenzus, že je to pre jeho účelovosť a právnu mizériu.  
Akých zmien by sa od tejto ženy mohla dočkať slovenská justícia? „Bajánková nie je pomstychtivý diktátor ako Harabin, ale je reprezentantkou skôr mocenského prístupu než otvorenej diskusie. Nikdy ma nepresvedčila, že nie je reprezentantkou súčasného vedenia, hoci si dáva pozor, aby to nebolo okaté,“ tvrdí sudca, ktorý s ňou v minulosti pracoval. „Najvulgárnejšie maniere by boli eliminované a zasadania kultivovanejšie, ale k žiadnej revolúcii by nedošlo. Patrila k tým, čo razili Harabinov prístup, že oponenti na súde sa neposielajú na prednášky a konferencie, aby náhodou nešírili odbojný názor.“   
Istú nádej dáva aspoň to, že Harabin v pozícii šéfa justície môže skončiť. Počty nepustia: Kým Ľuboš Sádovský, Ján Vanko a Milan Ďurica navrhli Bajánkovú, Dušan Čimo a Rudolf Čirč navrhli Ďurišovú. Peter Straka sa vraj bude rozhodovať medzi Bajánkovou a Ďurišovou. Harabin by tak potreboval, aby ho do nohy volilo zvyšných desať sudcov, čo je málo pravdepodobné. Ďalší členovia, Imrich Volkai a Eva Fulcová, by ho možno za iných okolností volili, no v dnešnom kontexte s ich hlasom vôbec nemôže počítať. Ak sa v prvej voľbe víťaz nenájde, v rovnaký deň bude pokračovať opakovaná voľba, do ktorej už kandidát s najmenším počtom hlasov nepostúpi. Ak to bude Ďurišová, jej voličov Harabin zaručene nezíska.
Harabin má istých len šesť hlasov. Pri týchto počtoch je pravdepodobné, že v prvom kole nebude zvolený nikto. Nie je tak vylúčené, že Harabin sa kandidatúry takticky vzdá, aby mohol kandidovať v druhom kole, v ktorom nemôžu kandidovať rovnakí kandidáti. Lenže bez neho by prvé kolo mohla ľahko vyhrať Bajánková a v prípadnom druhom kole môže rátať aj s tým, že Kiska vymení troch sudcov, ktorých vyberá prezident – súčasná trojica od Gašparoviča pritom volí najmä Harabina.
Pre Štefana Harabina to teda dnes nevyzerá najlepšie. To je však zatiaľ jediná dobrá správa.
.autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite